Германският канцлер Ангела Меркел безапелационно победи в снощния телевизионен дебат

...
Германският канцлер Ангела Меркел безапелационно победи в снощния телевизионен дебат
Коментари Харесай

Меркел победи Шулц в прекия сблъсък за вота в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел безапелационно победи в снощния ефирен спор с главния ѝ противник, социалдемократа Мартин Шулц, макар че той я нападна за политиката към бежанците, връзките с Турция и нейната позиция към президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Германия: Този път Ердоган прекали

Германия гони американските нуклеарни оръжия

Де Мезиер: Няма да позволяваме мигранти безсистемно

Дебатът бе единственият сред двамата съществени претенденти за канцлерския пост преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Преди телевизионния конфликт сред двамата Меркел, която се бори за четвърти следващ мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите изследвания. След дебата 55 на 100 от феновете считат, че тя е по-подходяща за водач на Германия, а единствено 35 на 100 са на мнение, че по-убедителен е бил Шулц.

Кандидатът на социалдемократите възприе нападателен метод против канцлера през цялото време на 97-минутния спор. В отговор на офанзивата на Шулц, че в случай че бъде определен за канцлер, ще спре договарянията на Турция за присъединение към Европейски Съюз, Меркел съобщи, че съгласно нея Турция в никакъв случай няма да стане член на Европейски Съюз.

„ Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще беседвам с сътрудниците си от Европейски Съюз, с цел да видя можем ли да реализираме обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите”, отвърна Меркел.

Шулц разгласи, че американският президент Доналд Тръмп тласка света към ръба на рецесия със своите туитове за Северна Корея и сподели, че Германия би трябвало да работи с европейските си сътрудници, с Канада, Мексико и опозицията в Съединени американски щати.

Меркел отвърна, че е разговаряла през вчерашния ден с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще приказва и с Тръмп, както и с водачите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в околните дни.

„ Не мисля, че някой може да реши този спор без американския президент. Но съгласно мен би трябвало да се съобщи допустимо най-ясно, че за нас е допустимо само спокойно дипломатическо решение”, уточни Меркел.

Щулц я нападна и по въпроса за бежанците. Той я укори, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни дейности на бежанската рецесия през 2015 година и решението ѝ да отвори границите на Германия.

„ Тогава имахме доста трагична обстановка. В живота на канцлера има моменти, в които би трябвало да взима решения. Взимала съм решения в доста трагични обстановки - за еврото и бежанската рецесия и не преставам да заставам зад тези решения”, отвърна Ангела Меркел.

Въпреки успеха на канцлера в дебата, към 50 на 100 от гласоподавателите в Германия към момента не са решили за кого ще гласоподават.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР