Германският износ през август е намалял повече от очакваното, сочат

Германският износ през август е намалял повече от очакваното, сочат ...

Страхът от рецесия в Германия се засилва, износът намалял повече от очакваното.


Германският износ през август е намалял повече от очакваното, сочат оповестените днес данни. Това засилва очакванията, че спадът в промишлеността тласка най-голямата европейска икономика към рецесия, предаде Ройтерс.

Германските заводи, които разчитат на износа, са засегнати от забавянето на световната икономика и несигурността около търговския спор между САЩ и Китай и около Брекзит.

Федералната статистическа служба посочи днес, че с отчитане на сезонните фактори износът е спаднал с 1,8 процента на месечна основа, докато вносът се е повишил с 0,5 на сто. Търговският излишък се е свил до 18,1 милиарда евро (19,9 милиарда долара) след преразглеждане на показателя във възходяща посока до 20,5 милиарда евро за предходния месец, информира БТА.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение от 1 на сто на износа и от 0,2 на сто на вноса. Прогнозите бяха търговският излишък да бъде на равнище 19,1 милиарда евро.

Икономиката се сви с 0,1 на сто през второто тримесечие, а най-новите данни сочат, че вялостта в промишлеността продължава и през третото тримесечие.

Спадът на износа през август е най-големият от април.

Най-много - с 4,8 процента - германският износ е намалял към срани извън ЕС, сред които е и Китай.

 

 

Източник: manager.bg