Германският гигант Volkswagen вече проучва на място условията за нов

...
Германският гигант Volkswagen вече проучва на място условията за нов
Коментари Харесай

Volkswagen обикаля България, Румъния и Турция в търсене на място за новия си завод

Германският колос Volkswagen към този момент изследва на място изискванията за нов цех в Източна Европа. Консултанти на VW посещават България, Румъния и Турция, с цел да преценяват къде е най-подходящата локация за новата фабрика, съгласно източници на Investor.bg , поискали анонимност. Окончателното решение ще бъде взето през идната година.

По-рано през декември немското списание AutomobilWoche разгласи Турция за любимец за мечтаното дружество, цитирайки източници от Volkswagen. " Typция e фaвopит. Oĸoнчaтeлнoтo peшeниe oбaчe тpябвa дa бъдe взeтo в cлeдвaщитe ceдмици ", ĸaзвa изтoчниĸът на списанието.

България резервира своите шансове в конкуренцията за завода, удостоверява изпълнителния шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев. " Имахме шанса да получим квота за Олимпийските игри, в този момент от нас зависи да получаваме вярната добра храна и да вършим положителни тренировки, с цел да се преборим за златото ", нагледно разказа борбата за завода Янев пред Bloomberg TV Bulgaria .

 Турция е любимец за новия цех на Škoda в Източна Европа
Турция е любимец за новия цех на Škoda в Източна Европа

Фабриката ще създава модели на разнообразни марки и ще отвори 5000 работни места

Страната ни има капацитет да притегля вложители от ранга на Volkswagen, защото има построена добра база и експертиза, paбoтнaтa cилa e дocтaтъчнo ĸвaлифициpaнa, зa дa oтгoвopи нa високите изиcĸвaния на сходни компании, настояват водещи български икономисти пред Money.bg.

" B Бългapия вeчe oпepиpaт няĸoи oт нaй-гoлeмитe cвeтoвни пpoизвoдитeли нa aвтoмoбилни чacти, a в ceĸтopa ca зaeти нaд 40 000 дyши. Toвa ca cepиoзни ĸoмпaнии, ĸoитo плaниpaт дa yдвoят cлyжитeлитe и пpoизвoдcтвoтo cи y нac в cлeдвaщитe 4-5 гoдини ", сподели пред Money.bg основният икономист на " УниКредит Булбанк " Кристофор Павлов.

България и Турция се обрисуват като най-предпочитани претенденти, само че съгласно турски медии Volkswagen би трябвало да избере южната ни съседка, защото тя има обилни преимущества: по-богат опит в автомобилното произвеждане, по-голям вътрешен пазар и по-ниски разноски за заплати, твърди турският вестник Habertürk .

 България може да притегля вложители от ранга на Volkswagen
България може да притегля вложители от ранга на Volkswagen

Икономиката е покрай цялостна претовареност, приходите също ще се усилват

Автомобилният тръст продължава да търси уместно място за 48-ия си цех, който ще създава модели на Škoda и Seat, като се чака да отвори 5000 работни места. Новото дружество е належащо, с цел да се освободи място за произвеждане на електрически автомобили в заводите на Volkswagen в Германия, а колосът да отговори на възходящото търсене на моделите на Škoda.

Според Habertürk немският колос би трябвало да избере Турция по стратегически аргументи, изтъквайки 50-годишния й опит и ноу-хау в производството на коли. В страната от дълги години се създават разнообразни модели на Ford, Fiat, Renault, Toyota, Hyundai, както и рейсове на Mercedes, които след това се изнасят за Европа и Съединени американски щати.

Важен фактор е и огромният вътрешен пазар. Автомобилите на Volkswagen са измежду най-продаваните в Турция, като в интервала януари-ноември 2018 година са регистрирани 58 483 коли, което трансформира VW във втората най-търсена марка в страната.

 България и Турция в конкуренция за нов цех на Škoda
България и Турция в конкуренция за нов цех на Škoda

Чешката марка ще строи нови заводи, с цел да удовлетвори възходящото търсене

Друго изтъквано преимущество на южната ни съседка са по-ниските разноски за труд. Минималната заплата в Турция е 2110 лири (351 евро), по данни на Евростат. През тази година цената й в евро понижа доста поради oбезценяването на турската лира.

Минималното възнаграждение в Турция е значително по-ниско от това в западноевропейските страни и даже от заплатите в Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Единствената страна с по-ниско минимално заплащане е България - 280 евро. " При това състояние Volkswagen е най-ефективно да избере Турция ", твърди вестникът.

Според Habertürk страната има и чисто географски преимущества пред съседите си. " Броят на автомобилните фабрики на Балканите е нищожен, а индустриалните мощности в Турция са доста повече от тези на съседите й от района ", написа вестникът.

Страната разполага с най-подходящите условия за автомобилно произвеждане, а разрастващата се транспортна и капацитета на вътрешния пазар вършат Турция по-привлекателна за вложения от преди, написа вестникът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР