Германският футуролог Хорст Опашовски, който в кризисни времена е консултирал

...
Германският футуролог Хорст Опашовски, който в кризисни времена е консултирал
Коментари Харесай

След пандемията на първо място ще е семейството, а не работата

Германският футуролог Хорст Опашовски , който в спешни времена е съветвал няколко канцлери на Германия, прави непредвидени прогнози за живота след пандемията. Какъв ще бъде, съгласно него, утрешният ден, вижте в канала Deutsche Welle :

Футурологът Хорст Опашовски, който в спешни времена е съветвал няколко канцлери на Германия, в това число Ангела Меркел, по принцип се старае да заобикаля думата „ прогноза “. Говори за вероятности, шансове, насоки за развиване - и акцентира, че задачата на футурологията е не да прави пророчества и да гледа на кафе, а въз основата на съществуващите трендове да разказва вероятните бъдещи сюжети. Което на собствен ред оказва помощ да се подхранват позитивните развития и да се противостои на отрицателните.

„ Трябва да знаем какъв би могъл да бъде утрешният ден, с цел да можем да го създадем подобен, какъвто го желаеме “, гласи една от обичаните изречения на Опашовски. Така се назовава и най-известната му книга, която е бестселър в Германия - „ Знай какво ще стане “.

Той предсказва пандемията още преди 16 години

79-годишният специалист е извънредно издирван в Германия - изключително в този момент, когато всеки желае да знае по какъв начин би могъл да наподобява животът след пандемията. Мнението на проф. Опашовски се цени не на последно място заради обстоятелството, че към този момент нееднократно е предсказвал бъдещото развиване, в това число и актуалната пандемия.

Преди 16 години футурологът разгласява проучване от 500 страници за това каква ще е Германия през 2020 година. И там, наред с другото, става дума и за допустима зараза. Още тогава специалистът приказва за нуждата от подготовка за тази опасност.

Прогнозите на Хорст Опашовски нерядко са мрачни. Но това, както споделя той, се дължи на обстоятелството, че една от най-важните задания на футурологията е да предизвестява за заплахите, с цел да могат хората да им се опълчват. В този подтекст е в действителност неочакван оптизмизмът, с който той приказва за бъдещето след пандемията - Опашовски е уверен, че доста неща ще се трансформират към по-добро.

Нови полезности и цели

Хората, претърпели времената на пандемията, ще станат по-уверени в себе си, като в същото време ще се ускори възприятието за общественост. „ Семействата стават по-сплотени, по-внимателни. Даже връзките с досадните съседи са се затоплили “, споделя футурологът. Вижте, прибавя той, по какъв начин хората си помогат взаимно, какъв брой са общителни към индивида от прилежащия вход, с който преди даже не са се поздравявали. А по-възрастното потомство, което преди се е оплаквало от равнодушието на по-младите, в този момент е трогнато от готовността им да оказват помощ.

Именно взаимната помощ и солидарността ще се трансфорат в основа на бъдещите публични връзки , показва Опашовски. А преди всичко в живота ще е не работата, а фамилията, домът. И в това няма нищо извънредно: във времена на закани хората постоянно се насочват към „ своето “ - там, където се усещат предпазени.

" Мъжкарите " ще останат в предишното

Сериозните рецесии постоянно водят до преосмисляне на полезностите и целите, изключително при младежите. Днешните времена не вършат изключение, счита Опашовски. Според него, наклонността е ясна: в междучовешките връзки от ден на ден ще се ценят възприятието за отговорност, честността, опцията да разчиташ на другия, готовността му да оказва помощ.

Германският футуролог е уверен и в това: нормалната подчиненост с нейните „ мъжкари “ дефинитивно ще остане в предишното. Политиците ще би трябвало да се примирят с обстоятелството, че хората към този момент няма да са толкоз склонни напълно да им дават кормилото. На властимащите ще им се наложи да преразгледат и социално-икономическите цели. Медицината и опазването на здравето ще придобият доста по-голямо значение, акцентира професорът. Нещо повече даже: „ Не бих се учудил, в случай че в Германия в публичен и в стопански проект сферата на опазването на здравето измести автомобилостроенето “, споделя Опашовски.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР