Германският автомобилен производител Volkswagen планира да построи завода си за

...
Германският автомобилен производител Volkswagen планира да построи завода си за
Коментари Харесай

Измир - един от най-либералните градове, запазил своите ценности, външен вид и стил

Германският авто производител Volkswagen възнамерява да построи завода си за произвеждане на няколко марки в Турция, заяви немското профилирано списание Automobilwoche. То не цитира източниците си, споделя, че надзорният съвет на Volkswagen е решил в четвъртък да построи завода в крайбрежния град Измир.

А той в действителност има доста преимущества.

Измир или Смирна (старото име на гръцки) град в Югозападна Турция, третият по величина в страната и второ по величина пристанище след Истанбул. Разположен е на Измирския залив на Егейско море или още Бяло море, което е част от Средиземно море. Градът се състои от девет обособени квартала, като популацията му наброява над 4 млн. индивида. В Измир има огромна общественост от България.

Някои вършат връзка сред името на Измир и името на амазонския град, наименуван Смирна. От гръцки, името на града може да идва от "мюра ", което се свързва с йонийската гръцка форма Смюрне. Името Мирха пък произлиза от средата на Южна Африка и Северна Африка - растение, от което се произвеждали ароматни соли. Римляните взели това име и го транскрибирали в Смирна, като по този начин се среща и до през днешния ден на територията на Западна Европа. Съвременното име Измир пък е съвременна турска версия на същото име.

В исторически проект, Измир съществува повече от 3500 години. Той е първото източно пристанище, има и безмитна зона, построена посредством контракт сред Съединени американски щати и Турция - обединяване, основано през 1990 година. Тук са ситуирани постройките и индустриалните центрове на някои водещи компании на международния пазар, поради което Измир е считан за един от най-либералните градове, в същото време запазил своите полезности, идеология, външен тип и жанр, динамизъм и значими функции в политически и стопански аспект.

Градът е едно от най-старите селища на Средиземноморския басейн.

Измир става един от най-големите търговски центрове заради неговата основна позиция в залива на Егейско море. Като сериозен интервал в неговата история може да се означи чумата през 1676 година, земетресението през 1688 и големият пожар през 1743 година, само че все пак се възвръща и продължава да пораства. В 1866 година британците построяват първите 130 км от жп линията на града и региона. От това време в града живее огромен брой западноевропейско население – французи, англичани, германци и други, както и огромен брой население, мигрирало от други елементи на провинция Айдън.

Периодът след 60-те и 70-те години на XX век се свързват с нов проблем за града - имигриращото население от цяла Турция, както и от целия свят. За да ограничи безразборното строителство, локалната администрация вкарва закон, с който се лимитира строителството на здания, по-високи от 8 етажа, като това цели и попречване на вредите при вероятно земетресение.

В Измир годишно се организират два интернационалните фестивала. Единият е на изкуствата и е през юни и юли. Другият е през август и септември. Градът се трансформира в основен интернационален порт през XVII век в следствие от външния си тип, който привличал от ден на ден и повече европейци, стилът в който бил построен е европейско-ориенталски.

Един от най-забележителните паметници е часовниковата кула, ситуирана в средата на площада на конака с височина от 25 метра. Построена е от една от най-големите групи от популацията - левантите, живеещи основно в Буджа и Борнова. Нейн проектант е Реймънт Чарлс. Кулата е приключена за 25-годишнината от изкачването на престола на Абдул Хамид II през 1901 година.

Агората на Смирна е ситуирана дружно с античния спектакъл на хълма Кадифекале, като театърът към момента не е оголен от археолозите. На върха на Кадифекале се намира един от трите замъка на града.

Много пътешественици сочат Измир като доста атрактивен град през вековете, а това проличава и от неговия център.Там годишно се вършат архитектурни промени, реализират се нови планове за смяна на архитектурния му образ.

В Измир има девет синагоги като те всички показват духа на XIX век, защото или са построени или реставрирани точно тогава. В Чигли има и резерват за птици, където се отглеждат и развъждат повече от 200 типа птици.

Кухнята е претърпяла многочислени промени и попада под въздействието на доста други национални кухни - френската, гръцката и други. Множеството зеленчуци, отглеждани в региона на Айдинската провинция, я вършат разнообразна и екзотична. Традиционни ястия са чорба тархан, приготвена от цедено кисело мляко и домати, измирско кюфте, зерде, приготвено от подсладен ориз, шафран (минзухар) и други. Измирската кухня обменя подправки главно с гръцката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР