Германският автомобилен производител "Фолксваген" планира да построи завод за производство

...
Германският автомобилен производител "Фолксваген" планира да построи завод за производство
Коментари Харесай

Пропадна завода на Фолксваген! Немците избраха Турция пред България!

Германският авто производител "Фолксваген " възнамерява да построи цех за произвеждане на няколко марки в Турция, оповестява "Ройтерс ", базирайки се на немското профилирано издание Automobilwoche.

Решението е взето на съвещание на Надзорния съвет на концерна в четвъртък. Локацията на новата фабрика ще е в турския град Измир.

В новия цех ще се създават модели на няколко марки под шапката на VW, една от които е "Шкода ".

Както немската, по този начин и пресата в Чехия спрягаха за любимци в конкуренцията България и Турция. Другите претенденти бяха Сърбия и Румъния.

Говорител на "Фолксваген " е прецизирал пред "Ройтерс ", че "плановете за новия обект са доказани, само че към момента не са финализирани. "

В обявата се загатва, че позицията на Катар е била основна за вземането на решение. Катар има 17% акционерно присъединяване във "Фолксваген " и е оказал напън върху Надзорния съвет, с цел да се стигне до избора на Турция.

През 2018 година "Фолксваген " е бил най-продаваният автомобил в Турция (67 хиляди бройки), към които би трябвало да прибавим и 21 хиляди продадени шкоди. Сред първите 6 най-успешни в Турция марки са още "Рено ", "Фиат ", "Форд ", "Тойота " и "Хюндай ", само че "Фолксваген " е единствената, който все още няма своя индустриална мощ в страната.

Очаква се новият цех да бъде издигнат на 40 хектара повърхност край Измир. До 2001 година от конвейерите там са слизали опели, преди Дженерал мотърс да закрие това произвеждане. В хода на договарянията турската страна е предложила за построяването на железопътна линия от площадката до второто най-голямо турско пристанище - това в Измир. Освен това Анкара е предложила да се включи в инвестицията със 100 милиона евро.

На турска територия работят девет огромни автомобилни производители и 400 снабдители на части. Потенциалната инвестиция е в размер на над 1 милиарда евро. Предвижда се фабриката да има 5 000 чиновници, от които до 650 инженери. Идеята е в завода да се сглобяват модели на "Шкода ", "Фолксваген " и "Сеат ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР