Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Vоlkѕwаgеn няма да вземе скоро окончателно решение

...
Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Vоlkѕwаgеn няма да вземе скоро окончателно решение
Коментари Харесай

Volkswagen отлага решението къде да построи новия си завод

 Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Vоlkѕwаgеn няма да вземе скоро дефинитивно решение за местоположението на своя нов цех в Източна Европа, за който претендент е и България. " Беше решено да се пристъпи към съответни договаряния за планувания нов цех с останалите евентуални претенденти “, излиза наяве от oфициaлнoто пресcъoбщeниe cлeд cpeщaтa нa нaдзopния и yпpaвитeлния cъвeт нa гepмaнcĸия ĸoнцepн. Така явно решение няма да бъде взето през май, а евентуално такова ще има при идващото съвещание на Борда, планувано за октомври.

Πъpвoнaчaлнo ce oчaĸвaшe oĸoнчaтeлнoтo peшeниe за местонахождението дa бъдe взeтo дo ĸpaя нa мapт, а по-късно стана ясно, че то се отсрочва. Бългapия e coчeнa зa един от оставащите претенденти oт изгpaждaнeтo нa зaвoдa, ĸъдeтo може дa бъдe пpoизвeждaнa мapĸaтa Ѕkоdа. Ocвeн страната ни ĸaтo възмoжeн избop се разискват oщe Typция, Pyмъния и Cъpбия.

Πpeди няĸoлĸo ceдмици Ѕkоdа oбяви, чe oт пъpвoнaчaлнитe чeтиpи вapиaнтa ca ocтaнaли caмo двa, съгласно Наndеlѕblаtt оставащите дестинации ca Бългapия и Typция. И в двете страни разноските за личен състав са доста по-ниски, в сравнение с в Германия, а самата инвестиция е за към 1 милиарда евро.  

Според DPA България продължава да има положителни шансове за вложението. В деня преди визитата на федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в София при започване на април група мениджъри на Volkswagen е разгледала немскоезична детска градина в столицата. Това също е едно от изискванията, които се преглеждат от Volkswagen - автомобилопроизводителят не желае да остави нищо на случайността при избора на бъдещото си местонахождение.

" Днес одобрихме значими стратегически решения за Volkswagen Group в Надзорния съвет. Като част от нашата електрическа атака ние желаеме да осигурим потенциала за нашите акумулатори посредством стратегически партньорства. Също по този начин желаеме да разтеглим индустриалния си потенциал в Европа, с цел да подкрепим своите проекти за напредък. Акцентът върху главния бизнес е от значително значение на фона на все по-сложната промишленост и съответните провокации “, казва ръководителят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч.

Общо заседание с аромат на Дизел

Темата за дизела няма да напусне толкоз бързо офисите на Volkswagen. И на тазгодишното Общо заседание на автомобилната компания от Волфсбург - повече от три години след разкриването на подправянето, дизеловата машинация още веднъж ще бъдат в центъра на полемиката.

Критичните акционери даже желаят в Надзорния съвет да бъде определен Юрген Реш, ръководещ шеф на Deutsche Umwelthilfe (DUH). При това Реш, който влезе в медийните заглавия с десетки правосъдни искове за забрани на дизелови коли в доста немски градове, нещо като съкровен зложелател на Volkswagen Group.

Ясно е обаче, че кандидатурата му ще има най-вече алегоричен темперамент и няма никакъв късмет да се наложи против същинските властови връзки. Семействата Порше и Пиех ще прокарат с болшинството от гласовете личните си претенденти - преизбирането на Ханс Михел Пиех и Оливер Порше в Надзорния съвет са съвсем сигурни.

Още повече, че акционерите на VW, без значение от продължаващите последствия от дизеловия скандал, имат относително малко аргументи да се оплакват от икономическото развиване на групата. Въпреки че VW трябваше да задели 30 милиарда евро за справяне със абсурда с излъчванията, а краят към момента е непредвидим, в действителния авто бизнес групата се оправя относително добре, а доста клиенти от дълго време са не запомнили абсурда, написа в собствен разбор Handelsblatt.

Концернът още веднъж леко усили броя на продадените предходната година транспортни средства с малко под един % до 10,8 милиона единици. Така Volkswagen още веднъж бе в положение да отбрани първото си място като най-големия международен авто производител пред своите съперници Toyota и алианса Renault-Nissan.

Този добър резултат от продажбите към този момент не е явен в светлината на световно слабата наклонност в международната автомобилна промишленост през 2018 година. През предходната година бяха продадени с 1% по-малко коли в световен мащаб - 93 милиона единици.

Дори и в Китай, който е най-важният индивидуален пазар за Volkswagen, след десетилетия на напредък за пръв път през 2018 година бе регистриран спад. В допълнение налице са големи индустриални проблеми в Европа поради новите стандарти за нездравословни газове WLTP, с които дъщерните сдружения на VW Audi и Porsche към момента се борят и до през днешния ден.

Към нови върхове

Благодарение на по-високите продажби приходите се усилиха с 6,3 милиарда евро до към 236 милиарда евро. И трендът при облагата може да се наблюдава посредством съпоставяне с промишлеността като цяло. Глобалният действен марж в автомобилната промишленост евентуално е понижен с повече от една десета. За разлика от това VW още веднъж леко усили оперативния си резултат през 2018 година с 100 млн. евро до новия връх от 13,9 милиарда евро.

Както и през миналата година, облагата на VW още веднъж беше обременена от разноски от 3,2 милиарда евро по отношение на дизеловата спекулация. Въпреки това, спрямо разноските от 16,2 и 6,4 милиарда евро през 2015 и 2016 година, това към този момент е релативно ниско равнище.

По отношение на облагата след налози е ясно, че групата още веднъж е постигнала по-висока степен на непоклатимост след Дизелгейт. В последна сметка, основаната във Волфсбург група е съумяла да усъвършенства чистата си облага с шест % до съвсем 12,2 милиарда евро.

За това доста е съдействал и усъвършенстван финансов резултат от 1,7 милиарда евро. Година по-рано в балансовите книги към момента имаше минус 146 милиона евро. Валутни резултати и по-ниските лихвени разноски са съдействали за мощното нарастване. Освен това VW съумява да обезпечи по-евтини преводи за финансирането си.

Увеличението на капиталовия приход от двете китайски взаимни предприятия също е имало позитивен резултат. VW не записва този приход в оперативната си активност, а във финансовия резултат съгласно личния си дял ( " at equity “). Автомобилният пазар в Китай стана извънредно значим за Volkswagen през последните няколко години. Групата продава повече от 40% от колите си там дружно с двамата си китайски колегата FAW и SAIC.

Въпреки слабостта на пазара в Китай VW генерира повече пари от Народната република през предходната година. Двете взаимни предприятия са генерирали на концерна от Волфсбург дивиденти от към 3,4 милиарда евро. Година по-рано сумата бе с към 200 милиона евро по-ниска. С дял от към 18% Volkswagen е пазарен водач в Китай и съумя да усили своя пазарен дял в Народната република през 2018 година с помощта на сполучливите си нови модели от вида SUV.

За акционерите в Германия задължението в далечната Азия се отплаща при всеки случай. С дивидента той се повишава, а Volkswagen се връща към естественото равнище.

Общото заседание ще вземе решение във вторник за дял от 4,80 евро на елементарна акция и 4,96 евро на привилегирована акция, което е нарастване с по 23%. Коефициентът на погашение нараства до 20,4% (предходната година: 17,6%). Като цел VW си дефинира 30%, от позиция на акционерите затова има потребност от още малко усъвършенстване.

Последиците от дизеловата рецесия се забавят и във връзка с тежестта върху ликвидността на групата. Докато през 2017 година 16 милиарда евро изтекоха от касите, изключително в посока Съединените щати, с цел да се погасят извънсъдебни съглашения, през предходната година сумата е единствено към 5 милиарда евро. По-големи искания от страна на Съединени американски щати не се чакат в бъдеще.

Тази наклонност се отразява в доклада за паричните потоци. Оперативният паричен поток в групата е позитивен за пръв път още веднъж през 2018 година - на равнище от 7,3 милиарда евро. В автомобилния бранш той също набъбна от 11,7 милиарда на 18,5 милиарда евро.

И във връзка с паричния поток финансовият шеф Франк Витер чака по-нататъшното усъвършенстване. " Кешът е цар ", сподели той преди няколко седмици на вътрешнофирмено съвещание. Не единствено тъй като вложителите нормално обръщат повече внимание на този размер. В случая с VW, също така, Дизелгейт продължава да основава неустановеност във връзка с нуждата от ликвидност.

И въпреки че в Съединени американски щати нещата към този момент наподобяват уредени, през тази година все по-голямо внимание се обръща на немската правосъдна система, която би трябвало да вземе решение по настояванията на вложителите и исковете за обезщетение на автомобилистите. Ако съдиите вземат решение в интерес на ищците, Volkswagen ще бъде изправен пред искове за милиарди. В допълнение, 2019 година ще бъде годината на смяната за групата, в която би трябвало да сполучи и навлизането в електромобилността. Това изисква доста старания и доста пари.

В края на краищата обаче висшите мениджъри към основния изпълнителен шеф Херберт Дийс и основния финансов шеф Витер показват огромна убеденост, че сполучливо ще овладеят това предизвикателство. А критикът на дизела Реш може да се задоволи с това, че VW е на прав път – въпреки и да не е част от Борда на шефовете. А ние можем да се надяваме, че и България ще завоюва по някакъв метод от новите проекти на компанията от Волфсбург. Независимо дали решение за новия цех бъде взето скоро, или след няколко месеца, написа " Блумбърг тв ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР