Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Фолксваген няма да вземе скоро окончателно решение

...
Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Фолксваген няма да вземе скоро окончателно решение
Коментари Харесай

Фолксваген отлага решението за завода за октомври

Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл " Фолксваген " няма да вземе скоро дефинитивно решение за местоположението на своя нов цех в Източна Европа, за който претендент е и България. Първоначално се очакваше решението да бъде взето през март, след това то се отсрочи за май, само че това евентуално ще стане при идващото съвещание на борда на компанията, планувано за октомври.

Управителният съвет и бордът на " Фолксваген " взеха значими, основополагащи решения за бъдещето на концерна, се показва в известие на автомобилния колос, представено от Дойче Веле. Съобщението е оповестено след съвещание, на което бе взето и решението да се стартират съответни договаряния за планувания в Европа нов цех на " Фолксваген ". Преговорите ще се водят с тези евентуални дестинации, които са останали в селекцията, оповестяват от концерна, а организация Ройтерс цитира вътрешни източници, съгласно които тези дестинации са България и Турция.

Бългapия e coчeнa зa един от оставащите претенденти oт изгpaждaнeтo нa зaвoдa, къдeтo може дa бъдe пpoизвeждaнa мapкaтa " Шкода ". Ocвeн страната ни кaтo възмoжeн избop се обсъждаха oщe Typция, Pyмъния и Cъpбия. Пpeди някoлкo ceдмици " Шкода " oбяви, чe oт пъpвoнaчaлнитe чeтиpи вapиaнтa ca ocтaнaли caмo двa - Бългapия и Typция. И в двете страни разноските за личен състав са доста по-ниски, в сравнение с в Германия, а самата инвестиция е за към 1 милиарда евро. Сърбия очевидно ще би трябвало да се помири, че е отпаднала от конкуренцията. Само преди две седмици немският ФАЦ цитира сръбския президент Вучич: " Нашата оферта е по-добра от тази на България ". Турция също счита, че има положителни шансове да притегли инвестицията. Според хамбургския социолог Ясар Айдън, представен от " Аугсбургер алгемайне ", турският вътрешен пазар е огромен, индустриалните разноски - ниски, а фрагментите - добре квалифицирани. Освен това заради растежа на безработицата в Турция на тамошния трудов пазар може да се намерят задоволително добре подготвени хора.

Българското държавно управление обаче избира да не разяснява тематиката, защото договарянията с вложителя претендирали тишина. Министърът на стопанската система Емил Караниколов се въздържа през вчерашния ден от мнения по тематиката, само че съобщи, че България има подготвеност да създава коли.

Германският тръст обмисля да строи още фабрики за акумулатори в Европа, с изключение на този в Залцгитер, и към този момент преглежда опциите за него, стана ясно през вчерашния ден от думите на члена на Съвета по публични поръчки във " Фолксваген " Щефан Зомер.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР