Германският автомобилен гигант BMW очаква поне половината от продажбата на

...
Германският автомобилен гигант BMW очаква поне половината от продажбата на
Коментари Харесай

Борбата между германските марки за лидерство при електромобилите се ожесточава

Германският авто колос BMW чака най-малко половината от продажбата на компанията до 2030 година да бъда eлeĸтpoмoбили, съобщи Ройтерс.

В кратковременен проект баварската компания предвижда огромен растеж на облагата преди облагане с налози през тази години и то във всички свои подразделения – от колите Mini до главната марка BMW и супер първокласните Rolls-Royce.

На фона на тези упования акциите на компанията нарастнаха с 5,07%  към 15:15 часа българско време до най-високата си стойност от повече от 2 години и половина.

„ Що се касае до електрическите транспортни средства, BMW реализира добър прогрес като в същото време с това поема по-малко опасности от VW ”, разяснява анализаторът от  Bernstein Research Арнд Елингхорст.

По-рано Vоlkѕwаgеn пpoгнoзиpa, че до 2030 година към 70% от продажбите в Европа на главната марка на компанията ще бъдат на електрически коли. През тази седмица VW показа нов упорит проект за разширение на интервенциите си в областта на електрическите автомобили, в това число построяването на шест завода за произвеждане на акумулатори в Европа до 2030 година.

От BMW споделят, че 90% от пазарните категории на компанията ще оферират изцяло електрически модели до 2023 година, като новият седан BMW i4 ще бъде пуснат на пазара три месеца по-рано от предстоящото през тази година. Автомобилите от марката Міnі ще бъдат изцяло електрически до началото на 30-те години на този век.

На въпрос дали BMW ще даде последна дата за преустановяване на продажбите на коли с мотори с вътрешно горене, основният софтуерен шеф Франк Вебер съобщи, че това не зависи от компанията, а от пазарите.

Прогнозата на BMW идва на фона на ускоряващата се електрификация на автомобилния бранш и стягането на стандартите за въглеродни излъчвания в Европа и Китай.

Този месец Volvo съобщи, че всичките модели на компанията ще бъдат напълно електрически до 2030 година, а Ford даде обещание същото за гамата на компанията в Европа.

Продажбите на електрически и плъгин хибридни коли се съвсем утроиха през 2020 година, достигайки 1 млн. бройки, или 10% от общите продажби.

Главният изпълнителен шеф на BMW Оливър Ципсе съобщи по време на конференция, че компанията може да форсира проектите си за произвеждане на електрически коли, в случай че те срещнат по-бързо и необятно разбиране от потребителите.

 „ Ако търсенето в избрани пазари се пренасочи към напълно електрическите коли през идните години, ние можем да му отговорим “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР