Германските власти забраниха две организации, за които обявиха, че са

Германските власти забраниха две организации, за които обявиха, че са ...

Германия забрани две организации, свързани с действащата в Турция ПКК.


Германските власти забраниха две организации, за които обявиха, че са свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), приета за терористична групировка от ЕС и Турция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Полицията обискира рано днес издателство "Месопотамия" и "МИР Мултимедия" в западните провинции Северен Рейн - Вестфалия и Долна Саксония и конфискува материали, съобщи вътрешното министерство на Германия.

"Като се има предвид, че ПКК е все още активна, независимо че е забранена в Германия, е необходимо ПКК да бъде обуздана и съдебната ни система да бъде зачетена", заяви министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Приходите от двете организации се вливат изключително в ПКК и засилват капацитетите й в Германия, добави министерството, според което двете организации действат "под прикритието на" издателства.

Около три милиона души от турски произход живеят в Германия, а голям брой от тях са кюрди.

Турският президент Реджеп Ердоган многократно критикува Берлин, че не прави достатъчно за борбата срещу ПКК и движението на Фетхуллах Гюлен, което Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г. 

ПКК е забранена в Германия от 1993 г. 

Източник: novini.bg