Германските власти са информирали българската прокуратура, че две от 500-евровите

...
Германските власти са информирали българската прокуратура, че две от 500-евровите
Коментари Харесай

Две от банкнотите от 500 евро в чекмеджето на Борисов се оказаха истински

Германските управляващи са уведомили българската прокуратура, че две от 500-евровите банкноти, които се виждат на фотосите от чекмеджето на някогашния министър председател Бойко Борисов в спалнята му, фактически са пуснати в обращение от тяхната централна банка. Това е станало надлежно през 2007 година и 2009 година Германската централна банка не разполага с други данни за тях.

Информацията бе изнесена в понеделник от Антикорупционния фонд, който се базира на разпореждане на прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП)

Аферата с " чекмеджето " гръмна през 2020 година, когато редици български медии получиха по мейлите анонимни фотоси от спалнята на Борисов в резиденция " Бояна ". На част от тях се вижда нощно шкафче с чекмедже, цялостно с пачки евро и кюлчета злато, както и револвер. На други фотоси се вижда спящият в стаята Бойко Борисов, който по това време беше министър-председател. Още същия ден Бойко Борисов свика конференция и разгласи, че е жертва на " гнусна копроматна офанзива от проведената престъпност ". По това време гръмна и аферата с хазартния необут Васил Божков и той бе главния обвинен като гарант на акцията.

Борисов постоянно е отричал достоверността на фотосите. Той позволява, че фотосите са или монтаж, или пък помещението е " аранжирано " в негово неявяване, с цел да се скалъпи компромата. В свое изявление преди време съобщи, че прерасно знае кой е снимал, като е посочвал " Мата Хари ", без да засяга коя е тя. Според разнообразни изявления в медиите, става дума за Христина Бобокова.

Прокуратурата стартира инспекция на серийните номера на пет банкноти с номинал 500 евро, които се виждат се на фотосите. Изследват се тези пари, защото това са единствените, чиито серийни номера се виждат.

Българска народна банка е споделила, че серийните номера на банкнотите сочат, те би трябвало да са пуснати в послание от централните банки на Австрия (една банкнота), Франция (една), на Германия (две) и Испания (една). В началото на февруари 2022 година са изпратени европейски заповеди за следствие до правосъдни органи на тези страни. Франция дава отговор през август същата година, че банкнота с номинал от 500 евро със серия и номер U09014849096 не съществува. Испанците към момента не са дали отговор. Австрия споделя, че не може да ревизира, тъй като следствието е за действия, които не съставляват закононарушение по тяхното право. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР