Германските власти изискват от Полша обяснение за причината за масовата

...
Германските власти изискват от Полша обяснение за причината за масовата
Коментари Харесай

„Катастрофа с безпрецедентни размери“. Германия обвинява Полша в отравянето на Одер

Германските управляващи изискват от Полша пояснение за повода за всеобщата гибел на риба по Одер

Берлин упрекна Варшава в огромната екологична злополука, откакто в река Одер бяха открити живачни соли. Високото наличие на токсични субстанции във водата е довело до гибелта на хиляди риби и птици. Рибари и доброволци ловят тонове мъртва риба. Експертите считат, че злополуката ще има последици за доста години напред. В Полша дадоха обещание да намерят и санкционират отговорните, а няколко чиновници подадоха оставки. Все още обаче никой не е съумял да откри по какъв начин токсичните субстанции са попаднали в реката.

Германските управляващи считат, че Полша е отговорна за крупната екологична злополука, откакто откриха живак в трансграничната река Одер (на полски Одра).

Министърът на околната среда на Бранденбург Аксел Фогел назова разтворените във водата живачни соли причина за екологичната злополука. В същото време никой към момента не може да откри по какъв начин веществото е попаднало там.

Първите резултати от водни проби в лабораторията на Германия даже бяха счетени за неправилни, защото демонстрираха прекомерно високо наличие на живак. Експертите взеха решение да проведат второ изследване, което обаче, за жалост, удостовери първите изводи.

Доброволци изваждат тонове мъртва риба от реката, а на място работят представители на немската работа за незабавна помощ.

Берлин чака информация от Варшава за вероятните аргументи за всеобщата гибел на риба по Одер, сподели немският министър на околната среда и нуклеарната сигурност Щефи Лемке.

Според нея полските управляващи са признали преди този момент, че информацията за екологичната злополука не се е разкривала в Полша. " Тази информация доближава до нас даже по-късно ", сподели министърът.

Лемке има намерение да се срещне с представители на полското държавно управление, с цел да " обясни аргументите за това закононарушение ".

Екологична злополука на Одер заплашва да подкопае връзките сред Берлин и Варшава, означават някои немски медии.

Последици за години напред

Масовата гибел на рибата по Одер е злополука с невиждани размери, която може да има последици за години напред и да засегне мощно туризма и риболовната промишленост, сподели кметът на немския град Швед (Бранденбург) на границата с Полша, Анекатрин Хопе.

„ За нас тази обстановка с отравянето, която в този момент породи на Одер, е екологична злополука в невиждан мащаб “, сподели тя.

Властите на Франкфурт на Одер приканиха жителите да заобикалят контакт с водата в реката.

Токсичните субстанции започнаха да се популяризират по притоците на Одер. Реките Барич и Нер пострадаха. Замърсената вода с токсични субстанции може да попадне в Балтийско море.

Началото на бедствието

Полски риболовци оповестиха за екологична злополука на Одра на 10 август. Изданието Gazeta Wyborcza заяви, че всеобщата гибел на риба в реката е породена от изхвърлянето на токсичен разтворител във водоема.

„ Въз основа на измерванията не е доказано оксляването на водата в реката. Напротив, високото равнище на О2 във водата <...> и високата температура на водата демонстрират нейния изкуствен генезис. Възможно е във водата да е попаднало вещество със мощно окислителни свойства, заради което се отделя О2 вследствие на реакции, протичащи във водата “, споделиха специалистите.

Също по този начин беше допустимо да се откри, че лятното повишение на температурата на водата не е главната причина за случилото се.

Заради замърсяването Одер мирише на хлор и канализация, хиляди мъртви риби са изплували на повърхността. Рибарите събират мъртва риба в чували за отпадък.

„ Вадим платика, кефал, мряна, уклей, судак, щука и даже едри сомове “, сподели Анджей Светах, ръководител на Полската риболовна асоциация във Вроцлав. През уикенда единствено в региона на Вроцлав са уловени 8 тона мъртва риба.

„ Това, което е изгубено, няма да го възстановим през идващите 10 години. Зарибяването на реката няма да реши казуса ”, счита специалистът.

Както оповестява телевизионния канал „ 360 “, специалистите са разкрили във водата останки от най-силния разтворител - мезитил. Той се употребява от доста индустриални предприятия в Полша.

Полските управляващи постановиха възбрана за водните спортове и риболова в няколко района. Армията беше привлечена да почисти нечистата река.

Оставки на служители и търсене на отговорните

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че никой не е могъл да планува актуалната обстановка, само че реакцията на виновните служби " трябваше да последва по-бързо ".

В тази връзка бяха уволнени ръководителят на Главния инспекторат за запазване на околната среда на Полша Михал Мистшак и ръководителят на държавната организация " Полски води " Пшемислав Дац.

„ Искаме допустимо най-скоро да открием отговорните за този скандал, за това голямо екологично закононарушение и да ги накажем в най-голяма степен “, сподели министър председателят.

Моравецки не изключи, че втората по величина полска река може да е била съзнателно нечиста.

„ Вероятно голямо количество химически боклуци е било изхвърлено в реката и това е направено с цялостното схващане за рисковете и следствията “, сподели той.

Полша също предложи премия от 1 милион злоти (около 220 000 долара) за помощ при намирането на виновните за замърсяването на реката. Властите ще заплащат и награди на тези, които дават информация, която може да докара до идентифицирането на причинителите.

Почистването на следствията от замърсяването може да бъде усложнено от обстоятелството, че през юни полското държавно управление ограничи активността на компанията Sulzer Pumps Wastewater Poland, която доставя съоръжение за филтриране на водата. Властите заподозряха компанията във връзки с съветски капитали.

Според Михал Дудек, чиновник на предприятието, конфигурираното съоръжение в пречиствателните уреди на няколко града и предприятия на прилежащата република работи без спиране повече от 10 години и повредата му заплашва да замърси реките и Балтийско море.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР