Германските строителни асоциации, на фона на събитията в Украйна и

...
Германските строителни асоциации, на фона на събитията в Украйна и
Коментари Харесай

Най-голямата икономика намалява жилищното строителство

Германските строителни асоциации, на фона на събитията в Украйна и продължаващата пандемия, предизвестиха за доста понижаване на жилищното строителство през 2023 година „ Ще има спадове, и то доста обилни “, сподели Ханс Майер, началник на Баварската асоциация на жилищната промишленост, в изявление за организация DPA. В същото време се показва, че неналичието на материали и бързото повишаване на себестойността са създали разноските за ново строителство непредвидими, както за изпълнителите, по този начин и за доста строителни компании и занаятчии. Това се признава от съвсем всички участници в жилищната и строителната промишленост.

„ 86% от жилищните кооперации и обществено насочените жилищни компании в Северна Германия сега правят оценка вероятностите за ново строителство като неприятни или доста неприятни “, съобщи представителят на VNW в Хамбург. В изследване, оповестено наскоро от Асоциацията на главните строителни промишлености на Германия, 90% от фирмите се оплакват от нарастване на цените и 80% от проблеми с доставките.

Съответно доставчиците на строителни материали към този момент постоянно показват единствено дневни цени или въобще не показват цената на стоките. Клиентите и строителните компании нормално се договарят за закрепени цени в контракти преди началото на строителството. Ако материалните разноски нарастват толкоз бързо, колкото в този момент, строителните компании рискуват да изгубят, макар че работят на цялостен потенциал.

На 13 април водещи немски стопански институции, в това число Института за стопански проучвания (Берлин), Института Ifo (Мюнхен), Института за международна стопанска система (Кил) и Института за проучване на стопанската система (Есен), на фона на събития в Украйна, коригираха прогнозата си за възобновяване на стопанската система на страната през 2022 година Така съгласно техните оценки тази година Брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне единствено с 2,7%, до момента в който инфлацията ще бъде 6,1%.

През есента на 2021 година специалистите допуснаха, че през 2022 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще доближи 4,8%. Освен това общите загуби на Германия при положение на прекъсване на енергийните доставки от Руската федерация могат да възлизат на към 220 милиарда EUR през 2022-2023 година, т.е. повече от 6.5% от годишния размер на произвеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР