Германските служби за сигурност заявиха, че броят на салафитските екстремисти

...
Германските служби за сигурност заявиха, че броят на салафитските екстремисти
Коментари Харесай

В Берлин вече живеят близо 950 салафити, смятат германските служби

Германските служби за сигурност обявиха, че броят на салафитските екстремисти в Берлин е достигнал към 950 души, над два пъти повече спрямо 2011 година, заяви ежедневникът " Тагесшпигел ", представен от ДПА и Българска телеграфна агенция. Позовавайки се на отчет на Службата за отбрана на конституцията - немското контраразузнаване, вестникът показва, че броят на ислямистите, избрани като склонни към принуждение, се е нараснал повече от четири пъти за шест години, когато те са били към 100.

Докладът на контраразузнаването, озаглавен " Актуална конюнктура във връзка с представителите на салафитския набор ", е направен въз основа на данни за 748 салафити. Почти 90 % са мъже, като междинната им възраст е към 34 години, или с една година по-възрастни от дамите. Половината от представителите са немски жители, от които към една трета имат двойно поданство.

Според отчета паспортите на хората с двойно поданство са най-вече от арабски страни и Турция. Изненадващото е, че при чисто задграничните салафити най-голямата група са съветските жители, се споделя в документа. Това са преобладаващо хора от севернокавказкия район: чеченци, ингушетци, дагестанци и осетинци.

Броят на бежанците от салафитския набор в Берлин се прави оценка като пренебрежим - отчета на немското контраразузнаване като такива са избрани 27 души, пристигнали в Германия след 2014 година и открили се в столицата. Те са най-вече от Сирия, Ирак, Афганистан и Русия.

Салафизмът е радикална (макар и не всеки път съврзвана с насилие) форма на сунитския ислям, която желае да се придържа към религията в " чистия " ѝ тип, подобен, какъвто почитателите считат, че е бил през 7-8 в. въз основата на Корана. Единствените " праведни предшественици " (което значи и името на течението) са първите три генерации духовници след гибелта на пророка Мохамед. По-радикалните представители на салафизма (сред тях джихадистката формация " Ислямска страна " ) считат всички останали мюсюлмани за неверници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР