Германските консерватори ще спечелят първо място на регионалните избори в

...
Германските консерватори ще спечелят първо място на регионалните избори в
Коментари Харесай

Партията на Меркел е на път да си върне ключова провинция в Германия

Германските консерватори ще завоюват първо място на районните избори в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Това ще е тласък за партията на някогашния канцлер Ангела Меркел, която изгуби предходната година федералните избори, разяснява " Ройтерс ".

Християндемократите (ХДС) имат огромна преднина в социологическите изследвания в провинцията, чиито близо 3 млн. поданици съставляват към 3,5 % от популацията на Германия.

Според едно от изследванията, оповестено от " Зе Де Еф Политбарометер " в четвъртък, ХДС се радва 38% поддръжка в Шлезвиг-Холщайн, което усилва разликата със социалдемократите (СДП) и природозащитните Зелени, които имат 18%.

Според анализатори по-силните позиции на ХДС в провинцията, в сравнение с национално равнище, се дължат частично на известността на премиера на провинцията Даниел Гюнтер.

Още един мандат за 48-годишния Гюнтер, който съгласно социологическите изследвания е най-популярният министър председател на провинция в Германия, би могъл да ускори ролята на умерените в ХДС в контраст на техния по-десен водач Фредерих Мерц, обявиха източници от ХДС пред Ройтерс.

По-важни ще бъдат изборите идната седмица в най-многолюдната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия, където СДПГ и ХДС се състезават на балотаж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР