Германските фирми трябва да намалят зависимостта си от китайския пазар,

...
Германските фирми трябва да намалят зависимостта си от китайския пазар,
Коментари Харесай

Германската индустрия притеснена, че Китай преоформя либералния глобален ред

Германските компании би трябвало да понижат зависимостта си от китайския пазар , съгласно водеща индустриална група в стратегически документ, който акцентира възходящата угриженост за икономическия модел на Пекин , съгласно план възложен на " Ройтерс ".

Документът съдържа 25 страници за позицията към Китай от страна на Федерацията на немските промишлености - BDI, който ще бъде оповестен през януари и настояват, че от дълго време обещаното отваряне на китайския пазар надали ще се случи .

Изразяват угриженост за възходящия надзор на комунистическата партия върху обществото и стопанската система.

Озаглавен " Партньор и систематичен съперник - по какъв начин да се оправим с китайския държавен стопански модел? ", докалдът ясно демонстрира, че компаниите не могат да си разрешат да извърнат тил на Китай .

Но отчетът ги приканва да премислят наличието си там , като в същото време предлага многочислени рекомендации за немското държавно управление и Европейския съюз .

BDI е главната група за бизнес лоби в Германия и макар че нейните оферти не постоянно се превеждат непосредствено в политиката, те имат забележителна тежест .

Докато BDI ясно декларира, че няма интерес към " плячкосване " в Китай, тя твърди, че Китай има желание да преоформя демократичния световен ред , който носи благоденствие на Германия.

 Помпео предизвести Латинска Америка да внимава с китайските вложения
Помпео предизвести Латинска Америка да внимава с китайските вложения

В някои елементи на света Китай оставя страните в по-лошо положение

" Въпреки привлекателността на китайския пазар , ще бъде все по-важно фирмите да прегледат деликатно рисковете от уговорката си в Китай и да сведат до най-малко зависимостта си посредством нашарване на веригите за доставки, индустриалните обекти и пазарите за продажби ", написа в документа.

Понастоящем текстът се редактира от членове на BDI и може да се промени преди да бъде публично оповестен .

Двустранната търговия сред Германия и Китай доближи рекордните 188 милиарда евро предходната година. Големите немски компании, изключително автомобилните производители като Volkswagen, Daimler и BMW, зависят в огромна степен от бързо разрастващия се китайски пазар.

Докато тяхното наличие в миналото се смяташе за мощ, в този момент немските политици и промишленост са обезпокоени , защото Пекин упражнява надзор върху стопанската система под президентството Си Дзинпин.

Скептицизмът нараства макар неотдавнашните стъпки от страна на Китай за отваряне на стопанската система , като разреши на немската BASF да влага в главен химически обект, а BMW да поеме контрола върху главното си взаимно дружество в Китай, първото на непознат авто производител.

Друга паника е ескалиращият търговски спор сред Съединените щати и Китай , който рискува да сложи Германия и Европа в неловкото състояние да се наложи да избират сред двата си най-големи стопански колегата.

Докладът цитира редица проблеми за немските компании, опериращи в Китай , от насилствения трансфер на технологии и неуспехите за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност против случайни митнически решения и неравномерен достъп до лицензи и финансиране.

Той приканва за по-тясна съгласуваност по тактиката за Китай в границите на немското държавно управление и сред Европейски Съюз и съидейници, водени от Съединени американски щати.

 Китайските вложения в Африка не са колониализъм
Китайските вложения в Африка не са колониализъм

Южноафриканският президент опровергава рецензиите

Докладът също по този начин упорства за нов инструмент на Европейски Съюз за попречване на субсидираните от страната придобивания , в това число условие от китайски компании да показват сметки въз основа на интернационално контрактувани стандарти при придобиването на европейски компании, тъй че техните структури на благосъстоятелност и финансиране да могат да бъдат тествани.

BDI приканва Европейски Съюз да създаде лична амбициозна индустриална тактика за 2030 година, което е отражение на проекта на Пекин Made in China 2025, който дава приоритет на развиването на основни браншове от роботиката и галактическата индустрия до колите с чиста сила.

Те упорстват за по-голям бюджет на Европейски Съюз, с цел да се поддържат вложенията в инфраструктурата, образованието и нововъведенията. " Ние сме изправени пред систематична конкуренция сред метода на отворените пазари и китайския държавен стопански модел. Нуждаем се от необятно разискване в политиката, обществото и промишлеността за това предизвикателство ", се споделя в отчета.

Докладът разказва амбициозния проект за свързване на Китай с Европа, Африка и други елементи на света , посредством транспортни връзки и търговски покупко-продажби, като о пит на Пекин да построи геополитическо въздействие и да оформи третите пазари в сходство със личните си ползи .

За да се опълчи на това въздействие , BDI приканва за " дипломатическа атака " от Берлин и Брюксел към страни от Източна Европа, Централна Азия, Югоизточна Азия и Африка .

 Не подценявайте Африка
Не подценявайте Африка

Съединени американски щати и Западна Европа е време да се притеснят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР