Германските федерални провинции получават автономното право да решават как да

...
Германските федерални провинции получават автономното право да решават как да
Коментари Харесай

Меркел договори с провинциите сами да решават за отпускането на мерките

Германските федерални провинции получават самостоятелното право да вземат решение по какъв начин да отпускат а рестрикциите, които бяха наложени поради ковид, съобщи ДПА. 

Договорката беше постигната през днешния ден по време на видеоконферентен диалог на немския канцлер Ангела Меркел с водачите на 16-те немски провинции. Властите на обособените провинции са приели да обвържат разхлабването на рестрикциите с броя на новите инфекции, което значи, че в случай че окръг или град записват над 50 нови случая на болест на 100 000 поданици през седемдневен интервал, то провинцията би трябвало да вкара още веднъж по-строгите рестрикции. 

Също по този начин федералното държавно управление и локалните управляващи са се споразумели мерките за обществена отдалеченост да бъдат удължени до 5 юни, само че да бъдат леко облекчени. Например, членовете на две обособени семейства към този момент ще имат правото да се срещат на открито, при изискване, че дистанцията сред всички участващи в срещата е 1,5 метра.

Някои провинции към този момент вкараха още по-големи облекчения в тази тенденция. В Бавария се позволяват визити на близки родственици, а в Саксония-Анхалт е позволено събиране на групи до 5 души, показва ДПА.

От набелязания досега проект на федерално равнище е реализирано единодушие с районните управляващи и за отварянето на всички магазини, без значение от размера им. Не е ясно дали има консенсус и по желанията за отварянето на учебните заведения и детските градини.

Броят на новите болести с ковид в Германия остава релативно невисок - сред 700 и 1600 случая дневно. До 6 май са регистрирани общо 167.007 случая на инфектирани с ковид - нарастването е с 855 по отношение на предходното денонощие. Нивото на смъртността обаче се покачва. По данни на Института „ Роберт Кох ", сега то възлиза на 4,2 %. Фактът, че броят на новите случаи понижава или остава релативно непрекъснат, а равнището на смъртността пораства, се изяснява с това, че в старческите домове и лечебните заведения има релативно огромен брой заболели от Ковид-19, при които заболяването протича тежко и води до гибел. Въпреки, че растящо равнище на смъртност е един от най-показателните критерии, посочени от медицински специалисти от целия свят като обезпокоителен сигнал, изискващ опазване на рестрикциите, натискът за унищожаване на рестриктивните мерки в Германия напоследък стана голям и редица провинции започнаха да ползват лични тактики за рестарт на обществения живот. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР