Германските експерти са убедени, че във всяко застаряващо общество, а

...
Германските експерти са убедени, че във всяко застаряващо общество, а
Коментари Харесай

Защо пенсионната възраст ще расте неизбежно: опитът на Германия


Германските специалисти са уверени, че във всяко застаряващо общество, а такива са множеството европейски общества, в това число българското, мъжете и дамите би трябвало да работят повече, с цел да не се срине пенсионната система.

В най-голямата стопанска система на Европейски Съюз върви равномерен развой, отегчителен на съвсем две десетилетия, на повдигане на пенсионната възраст. Въпреки това двата водещи немски стопански института упорито приканват политиците още в този момент да стартират да приготвят обществото за това, че след 2030 година може да се наложи да се работи и до 70-годишна възраст.

[b]Демографията ни принуждава да действаме[/b]

Съществувалата преди време в доста социалистически европейски страни пенсионна възраст от 55 години за дамите и 60 години за мъжете през днешния ден наподобява като чиста екзотика. В Европейски Съюз раждаемостта се редуцира, продължителността на живота се усилва, а обществото като цяло застарява.

С други думи служащите плащащи вноските в пенсионните фондове стават все по-малко, а пенсионерите – от ден на ден и те получават парите от тези фондове за по-дълъг интервал от време, тъй като живеят по-дълго. Ако в тази обстановка пенсионните системи не бъдат реформирани, то просто могат да се срутен под тежестта на всички отговорности.

[b]В момента в Германия на един пенсионер над 65 години се падат трима поданици в трудоспособна възраст. През 2030 година един пенсионер ще бъде „ хранен “ от двама служащи. А в някои европейски страни на Изток от Рая ситуацията е още по-критично. В България при 7 милиона души, пенсионерите към този момент са над 2 милиона. [/b] Какво би трябвало да се направи?

[b]Германците да излизат на пенсия от 70-годишна възраст[/b]

„ Вариантите всъщност са единствено три: внезапно да се понижи размера на пенсиите, доста да се усилят пенсионните вноски или да се увеличи пенсионната възраст, с цел да се усили броят на служащите, а броят на пенсионерите да намалее “, съобщи в изявление за „ Дойче Веле “ специалистът от Института за немска стопанска система в Кьолн /IW/ Сузана Кохскемпер. Тъй като първите два разновидността уверено се отхвърлят от немското общество остава единствено третият път, означи тя.

А в случай че коренно се промени пенсионната система и тя стартира да се финансира единствено от налозите?

„ Това нищо няма да промени, тъй като в основата е демографският проблем: понижава броят на работещите – тези, които са способни да внасят осигуровки, в този случай, да поемат главната данъчна тежест, тъй като данъчните приходи от пенсионерите са доста по-ниски “, коментира специалистът.
 Има и щастливи пенсионери... немските, най-малко към този момент. Има и щастливи пенсионери... немските, най-малко към този момент. / БГНЕС
Проблемът също по този начин не може да се реши само и единствено с увеличението на притока на задгранична работна мощ. За да се спре действително процесът на застаряване на обществото, в Германия би трябвало да дойдат доста по-голям брой мигранти, в сравнение с през последните 3 години. А даже сегашният им брой провокира остри рецензии в обществото.

За стабилизирането на пенсионната система в Германия е нужен цялостен комплекс от ограничения. Една от тях е по-нататъшното повишение на пенсионната възраст до 70 години към 2043 година, декларира Сузана Кохскемпер и нейните сътрудници от IW. Те се базират на съответните проучвания на института.

[b]Необходими са продължителни преходни интервали

Сходна позиция споделя и Йоханес Гайер, който е теоретичен помощник на Германския институт за стопански проучвания в Берлин /DIW/. Този проучвателен център от есента на 2017 година упорства за започването на необятна полемика в Германия за повишението на пенсионната възраст в бъдеще до 70 години.

При всички положения става дума за много непопулярна мярка, по тази причина тя би трябвало да се ползва последователно, в течение на нескончаем интервал. Германия е образец за това, показва Гайер.

Решението да излизаме на пенсия на 67 години е признато през 2007 година, само че то стартира да се реализира на процедура поетапно едвам след 5 години, през 2012 година Процесът ще завърши през 2029 година Самото решение за равнене на пенсионната възраст за двата пола е взето от Бундестага през 1999 година, само че дефинитивно е внедрено през 2012 година Преди това, съгласно пенсионната промяна от 1957 година, немските дами са излизали на пенсия на 60 години, а мъжете – на 63-65 години.

„ Толкова продължителни преходни интервали дават на хората опция да свикнат с това, че ще им се наложи да работят по-дълго, да се приспособяват към новите условия. Те не би трябвало да остават с усещането, че пенсионната възраст се покачва в отговор на икономическите компликации, че това е някаква антикризисна мярка “, акцентира Йоханес Гайер. /БГНЕС

-----------

Андрей Гурков, "Дойче Веле".
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР