Германските депутати и лидери от индустрията предупреждават, че страната им

...
Германските депутати и лидери от индустрията предупреждават, че страната им
Коментари Харесай

Битката на Берлин за дигитална независимост на Европа

Германските депутати и водачи от промишлеността предизвестяват, че страната им е прекомерно подвластна от задгранична цифрова инфраструктура - и те имат проект да се освободят от нея, написа европейското бюро на Politico.

Стратегията, която включва план за създаване на европейска облачна хостинг услуга, наречена Gaia-X, цели да адресира терзанията, свързани със зависимостта от на огромните корпорации, държавните услуги и даже полицията от услуги като Amazon, които пазят данните им.

Берлин събира поддръжка из Стария континент, като предходната седмица Париж се подписа под концепцията за европейска облачна инфраструктура, която ще разреши на фирмите да пазят сензитивните си данни при локални снабдители на услугата. Усилията идват на фона на желанието на определената за президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да поддържа " стратегическата автономност " на блока, а точно да отбрани ползите на Европейски Съюз посредством по-силна локална промишленост, повече новаторски технологии и по-голяма отбранителна мощност.

Възможността за опазване на сензитивна информация при доверени компании е от изключителна значимост точно за Германия. Берлин желае да се трансформира в международен водач в b2b технологиите за данни - цел, за която опитните специалисти споделят, че ще бъде сложна за реализиране, в случай че задгранични сили управляват съхранението на чувствителни данни и могат да употребяват властта си за напън над Германия.

В този смисъл най-малко, контролът върху данните е толкоз значим, колкото петролът и газа за промишлеността.

" Същото е като с достъп до газа - в случай че всичките ни доставки зависят от няколко страни, ние ставаме политически подвластни ", показва Бенджамин Щасер, народен представител.

Предупреждението му намира поддръжка измежду бизнес водачите и инженерите, които предизвестяват, че възходящото напрежение сред Съединените американски щати и Китай дестабилизира интернационалните бизнес връзки.

" Когато приказваме за облачни услуги, ние подвластен от снабдители в Съединени американски щати и Китай, които имат преобладаваща позиция на пазара ", показва досегашният основен изпълнителен шеф на Software AG Карл-Хайнз Щрайбих.

В страната, която се гордее с история на нововъведения, тези мнения отразяват терзанието, че огромна част от административната и индустриална инфраструктура употребява задгранична технология.
 Директорът на IBM в България: Данните са новата валута
Директорът на IBM в България: Данните са новата валута

Blockchain има необикновен капацитет за бизнеса, споделя Игор Правица

По-рано тази година немският авто колос Volkswagen заяви, че ще употребява Amazon Web Services, която държи една трета от международния пазар, с цел да свърже своите 122 завода по света. Компанията работи и с Microsoft, която заема втора позиция в света, с цел да построи " авто облак ", който да свърже колите си.

В същото време американска технология е употребена за огромна част от обществената инфраструктура на страната - макар предизвестията на регулаторите, че това съставлява риск за сигурността.

Заради липса на локални други възможности да вземем за пример, немската полиция съхранява записи от камери на сървърите на Amazon, въпреки че регулатор в страната предизвестява, че компанията може да даде достъп до тях на американските управляващи.

Здравей, Gaia-X

Канцлерът Ангела Меркел изрази терзание и е подготвена да отговори. Идеята на министъра на стопанската система Петер Алтмайер, нейн някогашен поддръжник, е за голям европейски план с името Gaia-X.

Gaia-X би трябвало да бъде платформа, на която европейските компании, без значение размера им, ще могат да съхраняват, обработват и обменят данни, както и да си сътрудничат по създаването на артикули, споделят източници от ведомството.

Отново по неофициална информация, планът към този момент се разисква интензивно на министерство равнище сред Берлин и Париж.

Американските софтуерни колоси виждат интензивността и се пробват да се защитят. Вицепрезидентът на Microsoft Сабин Бендик предизвести, че като се изолира, Европа може да изостане в региона на технологиите.

Но немските депутати и корпоративните водачи не могат да бъдат разколебани. Те споделят, че усилието не цели да ги изключи от международните вериги за доставки, а да разреши европейската и немска цифрова инфраструктура да работи без значение.

Но може ли Европа да се оправи сама?

Облачните услуги разрешават на фирмите да наемат от снабдител място за предпазване на данни, вместо да поддържат лични сървъри. В последните години технологията стана основна за компании и държавни управления, изключително в надпреварата за разработка на изкуствен интелект.

Наемането на място за предпазване и процесорна мощност разрешава даже на междинните предприятия в Германия - гръбнак на стопанската система - да употребяват изкуствен интелект, с цел да проучват индустриални данни, генерирани от машините, с цел да подобрят тяхната работа.

Но нито един от тези снабдители на такива услуги не е основан в Европа. И когато се заприказва за сходна облачна инфраструктура, " слонът в стаята " е дали континентът може да се оправи самичък с такава задача.

" Ако би трябвало да сме откровени, би трябвало да кажем, че софтуерно други райони по света за километри пред нас ", споделя Щрасер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР