Германски учени установиха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка чрез

...
Германски учени установиха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка чрез
Коментари Харесай

Учени разкриха как COVID-19 прониква в мозъка

 Германски учени откриха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка посредством нервните кафези в обонятелна част на носната лигавица. Резултатите от проучването са оповестени в списание " Nature Neuroscience ".

Вече стана ясно, че COVID-19 не е просто респираторно заболяване. Освен че нападна белите дробове, влияе и на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и на централната нервна система. Всеки трети пациент с COVID-19 споделя и за неврологични признаци като загуба или смяна на обонянието и усета, главоболие, отмалялост, световъртеж и гадене. При някои пациенти коронавирусната зараза е съпроводена от инсулт или други съществени болести, породени от проникването на вируса в мозъка.

Германски учени от берлинската клиника " Шарите " решили да изследват метода, по който коронавирусът стига до мозъка и по какъв начин реагира имунната система.

Те разкрили доказателства за съществуването на вируса в невроанатомичните структури, свързващи очите, устата и носа с мозъчния дънер и благодарение на електронен микроскоп разкрили фотография на вируса, проникващ в обонятелната част на носната лигавица. Именно там учените разкрили максимално вирусно натоварване както вътре в нервните кафези, по този начин и в израстъците на разположените наоколо епителни кафези.

Тези данни удостоверили хипотезата, че SARS-CoV-2 употребява обонятелната част на носната лигавица като вход към мозъка, се споделя в известието.

Попадайки в лигавицата, вирусът употребява анатомични връзки като, да вземем за пример, обонятелния нерв. Данните сочат, че вирусът се придвижва от една към друга нервна клетка, с цел да доближи до мозъка.

Напълно допустимо е вирусът да се придвижва и през кръвоносните съдове, защото следи от него са открити по стените на кръвоносните съдове на основния мозък, допускат учените.

Те акцентират, че SARS-CoV-2 не е единственият вирус, който може да попадне по този метод в мозъка. Подобен път на напредване употребяват вирусите на херпеса и на беса.

Наличието на SARS-CoV-2 в нервните кафези на обонятелната част на носната лигавица изяснява неврологичните проблеми при пациенти с COVID-19 като загубата на подушване или усет. SARS-CoV-2 е открит и в области на мозъка, които управляват жизненоважни функционалности като дишането. Затова не би трябвало да се изключва вероятността при пациенти с тежка форма на COVID-19 съществуването на вируса в тези области на мозъка да задълбочат проблемите с дишането или със сърдечно-съдовата активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР