Германски учени установиха, че леки аромати, като този на розите,

...
Германски учени установиха, че леки аромати, като този на розите,
Коментари Харесай

Ароматът на рози по време на сън помага на децата да учат

Германски учени откриха, че леки аромати, като този на розите, могат да оказват помощ за усилване на характерни мемоари от деня, заяви "Сайънс алърт ", представен от Българска телеграфна агенция.

Участвалите в проучването възпитаници са запомнили нови за тях британски думи с към 30 % по-добре, когато в стаите им горял тамян, до момента в който учели и спели.

Сънят усъвършенства работата на банковите чиновници

"Изследването ни демонстрира, че можем да улесним заучаването по време на сън - сподели Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург. "А кой би си помислил, че носът ни може доста да помогне за това ", пита той.

Ученето по време на сън, наречено хипнопедия, вълнува експертите от 50-те години на предишния век. Смята се, че то може да се реализира звуково, да вземем за пример да се слушат записи на чуждоезиковата тирада, когато човек заспива. Проблемът е, че това умеене в действителност може да не съществува. С годините хипнопедията ту идва, ту излиза от мода. Напоследък обаче има данни, че тя съществува най-малко до известна степен. Макар и да е невероятно човек да се разсъни и да знае нови обстоятелства, без да ги е осъзнал, съществува т. нар целева активация на паметта, която може да оказва помощ за затвърждаване на наученото по време на сън.

Недостатъчният сън е обвързван с риск от заболяването на Алцхаймер

Съществуват данни, че леки звуци по време на сън може да ускоряват обработването на запомняното. Според някои проучвания същият резултат имат и обонятелни тласъци.

През 2007 година учени свързаха задача за заучаване с избран мирис и по-късно затвърждаваха информацията по време на сън. Това свързване обаче беше дейно единствено в някои случаи. По време на съня с бързо придвижване на очите, ароматите не задействат мозъка по същия метод, както при съня на бавните талази, когато се задейства хипокампусът, свързван с краткосрочната памет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР