Германски учени откриха микроб, който може да разгражда някои от

...
Германски учени откриха микроб, който може да разгражда някои от
Коментари Харесай

Учени откриха микроб, който може да разгражда полиуретан

Германски учени откриха бацил, който може да разгражда някои от химическите градивни частици на полиуретана, заяви електронното издание МедикълЕкспрес.

"Бактерията може да употребява тези детайли като главен източник на въглерод, азот и сила ", сподели доктор Херман Хайпипер, старши откривател в центъра Хелмхолц за проучване на околната среда в Лайпциг, Германия, който е измежду създателите на проучването. То е значима стъпка към преработването на един от най-трудните за разграждане пластмасови артикули.

3,5 милиона тона от пластмасите, създадени в Европа през 2015 година, са артикули от полиуретан. Той се употребява на всички места - в хладилниците, в строителството, в обувките, в мебелите, само че мъчно се рециклира в много енергоемък развой. Полиуретанът е измежду полимерите, които не се топят при висока температура. Продуктите от тази пластмаса нормално се заравят на сметища, след което отделят отровни химикали, някои от които са канцерогенни.

Идентифицираха организъм, който се храни с астероиди

Използването на микроорганизми и гъбички за разграждане на пластмасите на петролна основа сега е обект на интензивно проучване. Досега обаче съвсем не е имало задълбочени и резултатни изследвания за биоразграждане на полиуретан.

Германският екип учени съумява да изолира бактерията Pseudomonas sp. TDA1 на терен, богато кондензиран с пластмасови боклуци, което дава вяра за биоразграждането на пластмасите. Бактерията е от група, известна с толерантността си към токсични органични съставки, изяснява доктор Кристиян Еберлайн от екипа откриватели на бактерията. Те работят в границите на финансиран от Европейски Съюз план, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР