Германски учен откри първата дупка в озоновия слой над Северния

...
Германски учен откри първата дупка в озоновия слой над Северния
Коментари Харесай

Озонова дупка за пръв път беше открита над Арктика

Германски академик откри първата дупка в озоновия пласт над Северния полюс, оповестява ДПА. Плътността на озоновия пласт в региона на Арктика е била под равнището на компактност, което всекидневно дефинира оформянето на озонова дупка над Антарктида.

Изследването е било извършено от Маркус Рекс, началник на отдела за атмосферна физика към немския институт " Алфред Вегнер ". " В някои области загубата е към 90 % ", посочи Рекс. По повърхност дупката е три пъти по-голяма от повърхността на Гренландия. Изтъняване на озоновия пласт се следи в район от 20 милиона квадратни километра.

Немският академик изяснява феномена с изключително мощния тази зима полярен ураган, както и с ниските температури в стратосферата, където е ситуиран озоновият пласт. Засега тези въздушни маси към момента са ситуирани над централната част на Арктика и хората в Европа не би трябвало да се тормозят от слънчеви изгаряния, по-интензивни от нормалните. Въздушните маси ще се реалокират от Арктика в посока Европа през месец април.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР