Германски съд отхвърли иск на майка до Фейсбук да получи

...
Германски съд отхвърли иск на майка до Фейсбук да получи
Коментари Харесай

Съд забрани на родителите на починало момиче достъп до Фейсбука му

Германски съд отхвърли иск на майка до Facebook да получи достъп до акаунта на починалата си щерка, съобщи Ройтерс. В постановлението, с което се отхвърля решение на съд от по-ниска инстанция, апелативният съд в Берлин показва, че правото на персонални телекомуникации обгръща и електронната връзка, предопределена единствено за избрани хора, оповестява Нова телевизия.

Неприкосновеността на персоналния живот си остава деликатна тематика в Германия поради всеобщото следене, осъществявано от тайната работа Щази в комунистическа Източна Германия и от Гестапо по време на нацизма.

По делото с Facebook майката на 15-годишно момиче, блъснато и убито от трен в берлинското метро през 2012 година, поискала достъп до акаунта на щерка си, с цел да потърси някакви данни за това дали момичето не се е самоубило.

Фейсбук отказал достъп, а акаунтът бил на процедура заключен и служи като табло за известия, в което близки и другари споделят мемоари.

В края на 2015 година районен съд в Берлин отсъди в интерес на майката, базирайки се на това, че според немското законодателство договорът на дъщерята с Facebook се наследява от родителите й.

Съдът означи също, че не става въпрос за отбрана на правото на персонален живот на момичето, защото то е било малолетно и правата й са били защитавани от родителите й.

Апелативният съд през днешния ден уточни, че правото на персонални телекомуникации има превес над правото на заместничество и че задължението на родителите да се грижат за правата на щерка си отпада с нейната гибел.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР