Германски производители на автомобили и азиатски доставчици на батерии се

...
Германски производители на автомобили и азиатски доставчици на батерии се
Коментари Харесай

Как Унгария става меката на новото автопроизводство

Германски производители на коли и азиатски снабдители на акумулатори се събират в Унгария в самобитен многомилиарден брак по сметка, с цел да подтикват електрическите си упоритости. Компаниите се стичат към Централна Европа, където държавното управление на Виктор Орбан се опълчва на предпазливостта на Запада към Китай и дава великодушни облаги за непознатите играчи, пробвайки се да се трансформира в световен център за е-автомобили (EV).

Инвестициите в унгарската автомобилна промишленост са доминирани от три страни – Германия, първенец при транспортните средства, дружно с Китай и Южна Корея, които са водачи при батериите за електрически автомобили.

Компаниите от тези три страни са получили 29 от 31 парични дотации, раздадени от Унгария за огромни вложения в бранша на колите и батериите през последното десетилетие, съгласно разбор на Reuters на държавни данни, който демонстрира мащаба на конвергенцията там на немските, китайските и корейските компании.

Катоди, аноди, сепаратори, монтажни линии, цялата верига за доставки на акумулатори е тук “, разяснява Дирк Волфер от Германо-унгарската комерсиална камара в Будапеща. „ Това е стъпка през вратата към Европа. “

Сред получателите на въпросните дотации са немските автомобилни производители BMW и Mercedes-Benz, както и производители на акумулатори като китайския BYD и корейския съперник Samsung SDI. Средното равнище на дотация е 15% от инвестицията. В резултат на това Унгария пък е получила общо над 14 милиарда евро директни задгранични вложения единствено в бранша на батериите през последните шест години, съгласно данните на държавното управление.

Държавните тласъци и опцията производителите на коли и доставчиците на акумулатори да работят в съседство са основен фактор за интереса им към района, излиза наяве от изявленията с към 20 играчи и консултанти в промишлеността в Германия, Унгария, Китай и Южна Корея.

Китайският CATL, международен номер 1 производител на батерии за електрически автомобили, и корейските колоси при батериите SK Innovation и Samsung SDI, потвърдиха пред Reuters, че близостта до немските производители на коли водеща причина за решенията им да влагат в Унгария.

CATL влага 7.6 милиарда $ в построяването на най-големия цех за акумулатори в Европа в Унгария. И този цех, и фабриката на BMW за 2.1 милиарда $ ще бъдат ситуирани в град Дебрецен. Там към този момент прави усещане екосистемата от снабдители, вариращи от производители на спирачки и катоди за акумулатори до индустриални машини.

Mercedes-Benz преобразува фабриката си в Кечкемет за произвеждане на електрически коли, до момента в който Audi създава коли и електрически мотори в Гьор.

Такъв огромен бизнес може да бъде от изгода за държавното управление на премиера Орбан, защото страната е изправена пред най-тежката си икономическа обстановка от повече от десетилетие, с инфлация над 20%, закъснение на стопанската система и европейски фондове под въпрос.

И въпреки всичко унгарският план за електрически автомобили също е изправен пред съществени трудности, показват доста хора от промишлеността. Едно от основните терзания са големите условия, които заводите за акумулатори ще слагат пред електрическата мрежа. Трансформацията ѝ от изкопаеми горива към възобновими източници е наложителна, тъй че да се реализиран задачите за нулеви чисти излъчвания, каквито са си сложили множеството играчи в автомобилната промишленост.
 Мръсната загадка за производството на електрически автомобили
Липсата на експерти в Унгария, които да работят в производството на батерийни кафези, също може да понижи потенциала, прибавиха осведомени.

HIPA, организацията на унгарското външно министерство, отговаряща за привличането на вложения в области като акумулатори, коли и логистика, не отговори на запитванията на Reuters по отношение на провокациите пред промишлеността на електрическите автомобили.
Факторът Китай
Отворените прегръдки на Унгария към азиатските производители на акумулатори се сблъскват с терзанията на Брюксел и Берлин, че Европа може да стане прекомерно подвластна от Китай и други непознати сили, изключително в технологиите, които са водещи за зеления преход. Засега обаче нуждата от увеличение на производството на електрически автомобили не оставя избор на европейската автомобилна промишленост, с изключение на да се достави с азиатски играчи, отбелязва Чаба Килиан от унгарската автомобилна асоциация.

Абсолютно съм склонен, че европейските производители би трябвало да имат свои лични източници... само че това е конкуренция и Китай направи положителни стъпки “, добави той.

Ако сегашните проекти се осъществят, Европа би трябвало да има потенциал за произвеждане на EV акумулатори от 1200 гигаватчаса (GWh) до 2031 година, надминавайки предстоящото търсене от 875 GWh, предвижда Benchmark Mineral Intelligence (BMI). Тревогата е, че от тези 1200 GWh 44% ще бъдат обезпечени от азиатски компании с заводи в Европа, изпреварвайки локалните компании (43%) и американския пионер Tesla (13%), съгласно пресмятане на Reuters, основано на данни за BMI.

Перспективите за развиване на батерийния бранш в Германия бяха възпрепятствани от енергийната рецесия там вследствие на загубата на съветски газ, съгласно автомобилните консултанти в Boston Consulting Group и Berylls Strategy Advisors. За разлика от нея, Унгария предлага относително постоянна енергийна система, подкрепена от нуклеарни мощности, както и високи дотации и най-ниската ставка на корпоративния налог в Европа от 9% (б.р. – също така, с помощта на положителните си връзки с Москва, Орбан съумя да контракти спомагателни количества газ от „ Газпром “ в миг, когато Русия спря доставките за другите страни в ЕС).

Цялата верига на доставки на акумулатори към този момент е в страната, показва Илка декор Далвик, политически управител в Европейския алианс за акумулатори, основан от Европейския съюз през 2017 година, с цел да даде подтик на локална промишленост.

„ Всичко е ситуирано там. Когато погледнем прогнозата за 2025 и 2030 година, наподобява, че (страната) ще има един от най-големите индустриални мощности в Европа “, добави тя.

Може да се окаже, че Унгария в действителност е идващият огромен клъстер за произвеждане на акумулатори в Европа. “

Запитан за опасенията по отношение на зависимостта от Азия за технологии, чиновник на Европейски Съюз сподели, че Блокът – който утвърждава дотациите на страните членки за вложителите – разполага със система за съдействие и продан на информация за вложения от страни отвън Европейски Съюз, които могат да обиден сигурността.

В момента Европейската комисия договаря с Унгария за размера на дотацията, която страната ще предложи на CATL за построяването на завода в Дебрецен, добави служителят.
„ Изпращане на неверен сигнал “
За някои западни компании основаването на база в Унгария е мъчно решение.

Германският снабдител на коли Schaeffler бе на прага да построи главния си цех за електрически мотори там, а не в родината си заради привлекателността на тласъците на Будапеща. Въпреки това избра Германия от боязън да не изпрати „ неверен сигнал “ на германците, които се опасяват от загуба на работа.

Други играчи в промишлеността показаха редица опасения по отношение на евентуалните капани за процъфтяващата унгарска автомобилна промишленост, до момента в който фабриките се разрастват – в това число по въпроса с електрическата мрежа.

Батериите са мощно енергоемки съставни елементи от процеса на произвеждане на електрически автомобили. Към 2021 година източниците на сила в Унгария се състоят от 80% изкопаеми горива, 14.5% нуклеарни и едвам 3.6% слънчеви, съгласно пресмятане на Reuters, основано на данни от BP Statistical Review of World Energy. Миксът обаче основава проблеми за производителите на коли, които се стремят към безвъглеродни акредитиви в своите вериги на доставки според новото немско и европейско законодателство.

Унгарският външен министър Петер Сиярто се срещна с висши ръководители от BMW и снабдители на коли, в това число Schaeffler и Knorr-Bremse, в Мюнхен предишния месец, тъкмо преди немският авто производител да разгласи, че ускорява вложенията си в страната.

Сред обсъжданите тематики са били проектите за възстановяване на логистичната инфраструктура в Унгария и увеличение на количеството възобновима сила, употребена в електрическата мрежа.

Когато BMW за първи път разгласи проекта си за създаване на своя цех в Дебрецен през 2018 година, държавното управление се ангажира да похарчи към 135 милиарда форинта за възстановяване на локалната инфраструктура, съгласно калкулации на Германо-унгарската комерсиална камара.

CATL пък обмисля създаването на слънчева сила с локални сътрудници в Унгария.

Въпреки рисковете, Александър Тимер, сътрудник в основаната в Мюнхен консултантска компания Berylls Strategy Advisors, който е работил по няколко плана за коли и акумулатори в Унгария, сподели, че страната е показала прелъстителен пакет.

Комбинацията от разходни преимущества, държавни дотации и близостта до заводите на автомобилните производители прави Унгария все по-привлекателна за производителите на акумулатори “, посочи той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинУнгария Виктор Орбан електрически авомобили електрически автомобили акумулатори фабрика автопроизводство ПоследниНай-четениИндустрии 24 Как Унгария става меката на новото автопроизводство Компании 84 d:istinkt показа изчерпателен разбор на агенционния си бизнес Инфраструктура 456 „ Магистрална беднотия “: Трасето на „ Струма “ през Кресна (може би) ще се промени Регулации 644 Европейски Съюз вкарва през октомври граничен въглероден налог Компании 10617 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Личности 6358 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Пазар на труда 6294 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 4292 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Всички новиниОще от ИндустрииВиж всичкиКитай стартира бързо да строи LNG танкериЕнергийната рецесия може да задуши производството на акумулатори в ЕСБизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 душиМногомилионни дотации на Съединени американски щати хвърлят сянка върху промишлеността на Германия Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финанси Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР