Германски музей показва необичаен експонат в колекцията си – надгробният

...
Германски музей показва необичаен експонат в колекцията си – надгробният
Коментари Харесай

Германски музей изложи надгробния камък на истинската Снежанка

Германски музей демонстрира необикновен експонат в сбирката си – надгробният камък на баронеса Мария София вон Ертал, за която се счита, че е първообразът на Снежанка от известната приказка на Братя Грим, написа Би Би Си.

“Историята на София е ядрото на Снежанка и на написаното от Братя Грим”, безапелационен е шефът на музея в Бамберг.

Баронесата е родена и израстнала в двореца в Лохр ам Майн, който се намира на към 100 км от Бамберг.

Снимка: Wikimedia Commons

Нейната история е била извънредно известна при започване на XIX в. Според шефа на музея Братя Грим са почерпили ентусиазъм от локалната баронеса, защото по това време живеели на към 50 км от нейното отечество.

Много историци през годините откриват необикновени и доста точни паралели сред историите на Снежанка и на Мария София вон Ертал.

Баща й, аристократ с името Филип Кристов вон Ертал, се дами наново след гибелта на брачната половинка си. Мащехата, сходно на тази на Снежанка, била извънредно властна и зла жена.

Лохр е град, който е прочут с производството на стъкло и огледала. Бащата на София бил притежател на фабриката за огледала, откъдето идва и концепцията за омагьосаното огледало в приказката. До ден сегашен в локалния музей се пази едно от тези огледала, за което се счита, че е “огледалото на Снежанка”.

Снимка: Wikimedia Commons

В приказката има страшна гора наоколо до дома на Снежанка – гората отвън рамките на Лохр била извънредно рискова, тъй като там живеели обирджии.

Снежанка трябвало да бяга през седем хълма преди да стигне къщичката на седемте джуджета, която се намирала покрай мина. В непосредственост до Лохр в действителност има мина, до която се стига през седем хълма.

По това време в мините в действителност се случвало да работят деца и джуджета.

За жал животът на София нямал толкоз благополучен край като в приказката – дамата ослепяла в доста ранна възраст и умряла на 71 години неженена в манастир.

Нейният надгробен камък бил подложен в двора на остаряла черква в Бамберг. Фактът, че има такава плоча значи, че заровената е била със знатно родословие, защото по това време дамите не получавали надгробни камъни.

Църквата била срината, а камъкът – изместен в локална болница, учредена от брата на баронесата. По-късно била прибрана от локално семейство, което я реставрирало и я дарило на музея в Бамберг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР