Германски изследователски ледоразбивач днес ще отплава от Норвегия, за да

...
Германски изследователски ледоразбивач днес ще отплава от Норвегия, за да
Коментари Харесай

Започва най-голямата арктическа експедиция

Германски проучвателен ледоразбивач през днешния ден ще отплава от Норвегия, с цел да дрифтира една година в Арктика и да прави климатични измервания, оповестиха ДПА и Асошиейтед прес.

Около 100 учени ще потеглет с кораба през днешния ден от Тромсьо за най-голямата и комплицирана изследователска експедиция в централния Арктик - MOSAiC ( "Мултидисциплинна дрифтираща обсерватория за проучване на арктическия климат "). Ледоразбивачът "Поларщерн " е препълнен с иструменти за събиране на данни. Идеята е той да бъде закотвен за плаващ лед и да дрифтира с него до септември 2020 година, като експертите от самото начало ще вършат измервания и опити, в това число и през непрогледната северна зима. Те ще изследват всичко - леда, океана, атмосферата, даже дивия живот.

Точното позициониране на ледоразибвача е доста значимо. Закотвянето би трябвало да е на към 85 градуса на север и 130 градуса на изток, посочи Би Би Си. Така експедицията ще доближи на към 200 км от Северния полюс, след което ще се насочи с течението сред североизточна Гренландия и Свалбард. Ако корабът стигне прекомерно на запад в 2500-километровото си странствуване, ще бъде уловен от Бофортското течение, което се движи в Арктика по часовникова стрелка. Ако навлезе в него, излизането ще е доста мъчно.

В експедицията MOSAiC вземат участие повече от 70 научни института от съвсем 20 страни, измежду които Съединени американски щати, Англия, Франция, Русия, Китай. Ръководител на експедицията е Маркус Рекс от института "Алфред Вегенер " за полярни проучвания.

Министърът на бразованието и научните проучвания Аня Карличек назова участващите в експедицията учени "герои на нашето време ". Тя акцентира значимостта на проучванията по толкоз деликатната тематика за измененията в климата.

Бюджетът на задачата е към 140 милиона евро, половината от които се поема от Германия.

Научните екипи на ледоразбивача ще се сменят. Специалистите ще остават на него по два месеца. Уникалното преимущество на тази експедиция спрямо другите е, че наблюденията ще бъдат осъществени през цялостен цикъл от сезони.

"Особено забавен е преходът от зима към пролет " - сподели Стефани Арнд, физик специализирал в морския лед, която ще застъпи на ледоразбивача в средата на февруари. В началото на пролетта ледът в Арктика нормално е прекомерно пълен, с цел да може до такава степен да доближи транспортен съд.

Регистрирането на измененията в плътността, размера, типа на снега, ще помогне на учените да схванат по-добре придвижването на силата в Арктика.

"Количеството светлина, което снегът отразява в атмосферата или гълтам, както и какъв брой светлина доближава до горния пласт на океана, има огромно значение за екосистемата " - сподели Арнд.

Енергията от светлината се отразява на растежа на водораслите и температурата на океана. Това въздейства на топенето на леда изпод.

Разбирането на тези и други комплицирани процеси в Арктика е значимо за все по комплицираните компютърни модели, употребявани за прогнозиране на времето и климата. Всяко нарушаване в деликатния арктически цикъл на заледяване и размразяване се усеща доста на юг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР