Германски градове бият тревога. Те изплащат все повече детски надбавки

...
Германски градове бият тревога. Те изплащат все повече детски надбавки
Коментари Харесай

Германия изплаща все повече детски надбавки на българи и румънци

Германски градове бият паника. Те изплащат от ден на ден детски надбавки на българи и румънци, без да е ясно дали въпросните деца въобще съществуват. Измамите, с които се източват обществени облаги, са големи, написа Deutsche Welle .
На Сьорен Линк напряко му кипва, когато минава около задръстените от боклук предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „ Тук живеят към 19 000 души от България и Румъния - синти и рома. През 2012 бяха единствено 6 000 ", споделя социалдемократът, който е кмет на града в Рурската област. Той изяснява, че съседите от ден на ден се оплакват от планините боклуци, от шума и от нашествието на плъхове. Част от тези нови жители на Дуисбург идват не тъй като градът кой знае какъв брой ги притегля, а поради немските детски надбавки: по 194 евро за първите две деца, по 200 евро за третото дете, а за всяко последващо по 225 евро на месец.
Гражданите на страни от Европейски Съюз имат право на детски надбавки в онази страна от Европейски Съюз, в която живеят и работят . Всички досегашни опити за промяна на този европейски правилник се провалиха. Получаването на детски надбавки в Германия става извънредно елементарно. Достатъчно е фамилията да се записва адресно в страната. Тази регистрация автоматизирано се препраща към Семейната каса, там ревизират дали фамилията фактически има регистрирани деца и стартират да изплащат надбавките. „ Дали децата живеят в Германия, дали живеят в Румъния или България, дали въобще съществуват, това към този момент е напълно различен въпрос ", възмущава се кметът Линк.
Федерацията на немските градове също установи съществуването на проблем. Изпълнителният ѝ шеф Хелмут Деди обаче категорично акцентира: „ Повечето хора от Югоизточна Европа са добре интегрирани ". Има, примерно, чудесно подготвени болногледачи от Полша, без които в редица старешки домове би настъпила рецесия.

И въпреки всичко, оповестеният в този момент растеж на изплатените детски надбавки в Германия е стряскащ. „ През юни 2018 година детски надбавки са били изплатени на 268 336 деца, които живеят отвън Германия – в страни от Европейски Съюз или от Европейското икономическо пространство ", изяснява представител на немския финансов министър Олаф Шолц. Ръстът е над 10 % спрямо края на предходната година. Най-много немски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния. Годишно немската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на фамилии, които не са немски жители, 343 милиона отиват по сметки отвън Германия.
Откакто влезе в действие свободата на напредване за източноевропейците, внезапно се увеличи и броят на децата в чужбина, които получават немски детски надбавки. В края на юни 2018 година немски детски надбавки получават 18 850 деца в Румъния и към 7000 деца в България . Много мъчно е да се потвърди дали в някои случаи не става дума и за измами.
Кметът на Дуисбург Сьорен Линк и общинските управляващи са изработили специфична скица против злоупотребите. „ Трябва да пресушим незаконното тресавище на трафикантите, които подмамват хора от България и Румъния и ги настаняват тук в западнали жилища, в които никой немец не би желал да живее ", изяснява той. В доста случаи наемодателят се явява в двойна роля: и като шеф, действителен или мним. „ Открили са пазарна ниша: против главозамайващи наеми дават напълно запуснати жилища, които в действителност към този момент са необитаеми, а след това общината изплаща на наемателите детски надбавки и други обществени помощи. "
Напълно неразбираемо е какъв брой пари в последна сметка остават за проведените бандити. Детските надбавки се изплащат централно от немските управляващи, само че общинските управляващи би трябвало да доплащат за жилищните разходи. А най-големият проблем е застрашеният обществен мир – този проблем единствено налива вода в мелницата на дяснопопулистката партия „ Алтернатива за Германия”.
Преди време медиите осведомиха за един скандал в Бремерхафен, където са били изплащани обществени помощи въз основа на фиктивни трудови контракти, показани най-много от български жители. Щетите, нанесени на обществените каси там, възлизаха на 5,5 милиона евро. В отговор на питане на „ Алтернатива за Германия” немското държавно управление заяви, че няма статистика за измамите с детски надбавки в цялата страна. Специалистите обаче настояват, че в общините непрестанно се показват фалшифицирани актове за раждане на несъществуващи деца, както и учебни уверения за деца, които въобще не живеят в Германия. Финансовото министерство признава, че в тези случаи въобще не е ясно в коя страна живеят децата, получаващи надбавките.

Сегашната лидерка на ГСДП Андреа Налес добре познава казуса още от времената, когато беше министърка на труда и общественото дело. Тя счита, че едно от вероятните решения е по този начин наречената „ индексация ", т.е. – детските надбавки да се приведат в благозвучие с нивото на детските надбавки и на разноските за живот в съответната страна. Годишно това ще икономисва на Германия стотици милиони евро.
Кметовете на няколко общини обаче нямат повече самообладание и усилват натиска. Заедно с кмета на Фюрт Томас Юнг, дуисбургският кмет Сьорен Линк приканва ръководещата коалиция и канцлерката Ангела Меркел да вземат ограничения, в това число и в границите на Европейски Съюз. „ На карта е заложено доверието на хората по места, които ежедневно се сблъскват с казуса ", споделя Линк и прецизира, че тази наклонност опонира напълно на концепцията за свободата на напредване. Защото свободата на напредване значи да си търсиш работа и в други страни от Европейски Съюз, а не да се внедряваш в обществената система и източваш страни пари .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР