Германски физици от института по квантова оптика Макс Планк“ разработиха

...
Германски физици от института по квантова оптика Макс Планк“ разработиха
Коментари Харесай

Германски физици създадоха най-тънкото оптично огледало

Германски физици от института по квантова оптика „ Макс Планк “ създадоха оптично огледало, което се състои единствено от един-единствен пласт атом и макар че не се вижда с въоръжено око, всичко, което се отразява от него, се вижда кристално ясно, написа Nature. Спокойно можем да го назовем най-тънкото в света.

Вместо да употребяват общоприетата за изработката на огледала полирана железна повърхнина или оптично стъкло със особено покритие, физиците вземат решение да да прибегнат до чисто нов способ. Те създават огледалото, като на първо време охлажда няколко стотин атома рубидий-87 благодарение на развой, прочут като лазерно изстудяване. " Представете си, че атомите са баскетболни топки, а фотоните - топчета за пинг-понг ", споделя Юн Руи от института по квантова оптика „ Макс Планк “. Когато задоволително количество фотони бъдат ориентирани към рубидия, тяхната групова мощ охлажда атомите.

Вторият стадий, наименуван изпарително изстудяване, понижава температурата на атомите до към 10 нанокелвина. Изследователите ползват точно магнетично поле в една посока, с цел да изолират и получат един слой от атоми.

Впечатляващото в тази ситуация е, че полученото огледало е хиляди пъти по-тънко от човешкия косъм. Въпреки това отражението от него е толкоз мощно, че може да бъде забелязано и от човек с невъоръжено око.

Самото огледало има две съществени вътрешни свойства: подреден модел на атома и дистанцията сред дължината на вълните на моделиращите лазери. Благодарение на това дифузията на светлината се потиска, а отражението се комбинира в еднопосочен и непрекъснат лъч светлина.

Преди да бъде отразен, един фотон може да се отрази няколко пъти сред атомите. Това се дължи на обстоятелството, че самите атоми се намират на релативно близко разстояние. Ефектът от това е угнетяване на разсейването на светлината и отскачащите фотони.

Според авторите по този метод се усилва реакцията на външното поле, което значи доста мощно отражение. Самото огледало е доста фино и невидимо, само че апаратът, в което е основано, е задоволително огромен. Той има повече от 1000 обособени оптически детайла и тежи към 2 тона. Поради това новият материал надали ще бъде употребен в бита, само че научното значение на създаването е огромно. 

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР