Германски екозащитници постигнаха двойна победа днес, след като съд в

...
Германски екозащитници постигнаха двойна победа днес, след като съд в
Коментари Харесай

Двойна победа: Спират изсичането на гора в Германия и отменят забраната за протест

Германски екозащитници реализираха двойна победа през днешния ден, откакто съд в Мюнстер подреди краткотрайно прекъсване на сечта в гората Хамбах, а различен съд анулира възбраната за тяхната протестна акция, планувана за уикенда, съобщи ДПА.

Висшият административен съд в Мюнстер подреди да спре изсичането на гората, намираща се в западната част на Германия, удовлетворявайки желае, предявен от Германската асоциация за запазване на околната среда и природата (BUND). Енергийният тръст Ер Ве Е (RWE) възнамерява през идните месеци да изсече над половината от оставащата част на остарялата гора, с цел да разчисти място за разширение на открита въглищна мина.

Искът на BUND се стимулира с нуждата да бъде непокътната популацията на прилепи в гората, които съгласно асоциацията подлежат на отбрана съгласно Директивата за обиталища на Европейския съюз. Съдът реши, че е належащо повече време да бъдат прегледани показаните по делото материали. Възникващите по проблема юридически въпроси са толкоз комплицирани, че те не могат да бъдат решени по бърза процедура, както настояваше RWE, заради което се постанова краткотрайно прекъсване на сечта, се споделя в решението на съда. Според решението компанията може да продължи да добива въглища в частта от гората, която към този момент е изсечена.

RWE настояваше, че би трябвало незабавно да стартира да добива повече кафяви въглища, с цел да не бъде спряно производството на електрическа енергия от нейните топлоелектроцентрали. Миналата година компанията непринудено се съгласи да спре изсичането на гората, само че в този момент съобщи, че не разполага с повече благоприятни условия да доставя гориво за ТЕЦ-овете си, което значи, че е застрашена от съществени вреди в размер на неколкостотин милиона евро годишно.

Втората днешна победа на екоактивистите пристигна след анулацията на възбраната на огромната протестна акция, планувана в гората Хамбах на следващия ден. Очаква се в нея да вземат участие към 20 000 души. Забраната бе наложена от полицията нощес по съображения за сигурност. Днес обаче административният съд в град Аахен я анулира. Полицията сподели, че ще се съобрази с решението.

В началото на седмицата полицията разчисти последните останали къщички по дърветата, издигнати от деятели, защитаващи гората. Според екозащитниците в последните останали 100 хектара от гората живеят вековни дървета и предпазени скотски типове. Полицията стартира да разчиства 86-те къщички преди месец (на фотографията служител на реда отстранява стачкуващ от дърво на 13 септември). Операцията обаче бе краткотрайно спряна, откакто публицист, отразяващ акцията, почина при рухване на 19 септември.

Гората с вековни букове и дъбове, в миналото разпростряла се на 4100 хектара, е ситуирана до най-голямата открита мина за кафяви въглища в Европа, сред немските градове Аахен и Кьолн. Тя стана знак на съпротивата против производството на сила от въглища и отбраната на околната среда, написа през днешния ден в. " Франкфуртер алгемайне ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР