Германски държавни служители тихомълком подготвят кризисен план за евентуалното рязко

...
Германски държавни служители тихомълком подготвят кризисен план за евентуалното рязко
Коментари Харесай

Германия готви кризисен план при рязко спиране на руския газ

Германски държавни чиновници тихомълком приготвят спешен проект за възможното внезапно прекъсване на доставките на съветски газ, съобщи Ройтерс. Планът планува основни компании да бъдат сложени под държавен надзор, оповестяват източници, близки до подготовката.
През предходната година съветският газ е съставлявал 55 на 100 от немския импорт и Берлин е под мощен напън да го понижи. Германия твърди, че желае да се раздели със зависимостта си от Русия, само че показва, че това надали ще стане по-рано от средата на 2024 година
Страната дава обещание да помогне източни страни от Европейски Съюз без изход на море да получат достъп до газ. Не е ясно дали ще се стигне до прекъсване на съветския газ за Германия, само че немските представители показват, че Берлин желае да избегне ескалация на обстановката, откакто към този момент поддържа ембаргото върху съветските въглища и нефт.
Но поради опасенията, че Москва може да спре газовото кранче, от Берлин се приготвят за сходен сюжет. Макар и общата рамка да е ясна, сега се създават детайлите на проекта.
Миналия месец Берлин одобри промени в закона, с цел да може да поеме контрола върху енергийни компании при нужда. На фокус е, да вземем за пример, рафинерията PCK в Швед, близо до границата с Полша, ръководена от " Роснефт ", която продължава да преработва съветски нефт и може да попадне под ударите на европейското петролно ембарго.
Не е изключено да се стигне до национализация на енергийни компании, само че тази мярка се обмисля добре и се приготвя от гледната точка на енергийната сигурност на Германия, а не като наказване против Русия, показват осведомени източници.
Страната може да вземе дялове и в други компании. Това няма да е казус. През 2018 година Германия предприе сходен ход, когато държавната банка за развиване KfW купи 20% от оператора на енергийна мрежа 50Hertz, с цел да отхвърли оферта от китайската държавна мрежа.
Подробности за това по какъв начин ще се извършва проектът при вероятно прекъсване на газа към момента няма. Знае се, че държавното управление ще поддържа отпущането на спомагателни заеми и гаранции за поддръжка на енергийните компании, като им помогне да се оправят с растящите цени, и би могло да " вземе под крилото си " наранени компании, като рафинерии, съгласно източниците.
Според изказване на немското Министерство на стопанската система и на вицеканцлера Роберт Хабек през последните седмици страната е положила " интензивни старания ", с цел да понижи потреблението на съветска сила.
Освен това се обмислят и разновидности дали потребителите и бизнесът да са с приоритет при случай на прекъсване на газа. Регулаторът обмисля дали да даде приоритет на промишлеността пред семействата, което би било поврат в сегашната политика, при която първо бизнесът ще бъде пресечен поради дефицит на сила.

Дарик
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР