Германската централна банка е взела решение да включи китайския юан

...
Германската централна банка е взела решение да включи китайския юан
Коментари Харесай

Бундесбанк включва китайската валута в резервите си

Германската централна банка е взела решение да включи китайския юан в запасите си, повишавайки още повече интернационалния статус на валутата, предава Bloomberg.

Андреас Домбрет, член на борда на Бундесбанк, съобщи по време на събитие в Хонконг, че решението е било взето предходната година, откакто Европейската централна банка вложи 500 милиона евро в юани. Той отхвърли да уточни какво количество ще бъде изкупено.

В момента юанът е шестата най-използвана валута в света, сривайки се в класацията, откакто през 2015 година бе достигнала четвърта позиция. Като причина за решението, Домбрет уточни и изкупуването на юани от ЕЦБ, както и включването на валутата на втората най-голяма стопанска система в света в " кошницата от валути " на Международния валутен фонд.

Погрешни стъпки по пътя към превръщането на юана в по-гъвкава валута през 2015 година накара Китай да удвои контрола върху капитала и няма ясни знаци, че той ще бъде развинтен скоро. Домбрет уточни, че споделя терзанията относо статута на юана сега.

Запитан по отношение на изказванията на президента на Съединени американски щати, че огромният търговски недостиг на страната с Китай е резултат от слабия юан, Домбрет съобщи, че разбори на Бундесбанк сочат, че валутата на Поднебесната империя не е подценена.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР