Германската столица Берлин приема за първи път ежегодното кариерно изложение

...
Германската столица Берлин приема за първи път ежегодното кариерно изложение
Коментари Харесай

Българският кариерен форум гостува в Берлин на 21 април

Германската столица Берлин приема за първи път годишното кариерно ревю на " Български кариерен конгрес ", което ще се състои на 21-и април, събота. Мястото на събитието ще бъде зала FORUM Factory, чиито порти ще отворят за гости тъкмо в 10 часа.

Над 30 компании, опериращи в България, са декларирали своето присъединяване на ревюто, с цел да се срещнат с млади български експерти, учащи и работещи в Западна Европа. Сред изложителите са водещи компании от сферата на компютърните технологии, инженерните науки, банковия и финансов бранш, консултантските услуги, производството, потребителските артикули и човешките запаси.

Изложението се организира за четвърти път в Германия, като предходните издания се състояха в европейския финансов център Франкфурт. След три сполучливи акции обаче форумът се реалокира към столицата, ангажирайки със своята организация нови десетки млади български студенти.

“Преместването на форума в Берлин беше значима стъпка за нас, с цел да можем да достигнем до допустимо най-вече българи в Германия, откакто към този момент три години бяхме дейни във Франкфурт и района. Направихме крачката към столицата и поради засиления интерес на българите в града и покрайнините. Това е първото българско кариерно ревю с такива мащаби в Берлин и се радваме на огромен интерес от компаниите и чакаме доста гости. ” – споделя оперативният координатор в Берлин Елена Карагяурова.

Организацията на идното издание на форума започва през есента на 2017 година, когато екип от над 40 дейни млади българи стартира процеса по асортимент на компании изложители, набиране на сътрудници и разпространение на събитието в публичното пространство.

Няколко месеца по-късно, на 10-и март в Лондон се организира първото кариерно ревю за тази година. 22 родни компании гостуваха в английската столица и се срещнаха с близо 200 млади сънародници, които живеят, учат и работят  на Острова. Сред посетителите се следиха както профили със стабилен професионален стаж в Западна Европа, по този начин и студенти в начален стадий на развиване. Анкета, извършена измежду гостите на форума, сподели, че спрямо минали години, измежду младите българи се следи наклонността да са все по-склонни да продължат свето развиване в родината.

През идната седмица следва изданието на форума в Берлин, като се чака новата локация да провокира още по-сериозен интерес измежду българските общности в Германия. По сегашни данни над 100 000 са записаните българи в Берлин и прилежащата ѝ провинция Бранденбург, като близо 8 000 от тях са учащи в едни от най-елитните висши образователни заведения във Федералната република. Германската столица притегля най-многочислената българска диаспора в страната освен поради разнообразния културен живот и богатото историческо завещание, а и поради статута си на международен център с изключителни благоприятни условия за професионално развиване и реализация. Поради тази причина в многочислената българска общественост там има  експерти от всички професионални сфери, представяни от компаниите изложители.

През актуалната година главен спонсор на Форума е най-големият български и водещ европейски производител на отоплителни уреди за дома – Tesy. Повече за опциите за кариерна реализация в родината младите българи  в чужбина ще могат да научат от представителите на VMware, Представителство на Европейската комисия, TBI Bank, LaunchHub, UpSkill, Chaos Group, Visteon, DeGiro, Brightive, ИЗИ КОНСУЛТ ООД, P&G, EVN, Bulwork, Adastra, Melexis, Sitel, Festo, Kittner, Hewlett Packard Enterprise, Ingram Micro, Telus International, ProCredit Bank, Modis-IT, Proxiad Bulgaria, Kaufland, Pressrelations (Bikont OOD), Bcause и Liebherr, а измежду изложителите са и неправителствените организации   “Лечение без граници ”, “Заедно в час ” и “Обединени хрумвания за България ”.

В програмата за деня са планувани уъркшопове и презентации, които ще потопят заинтригуваните в работната атмосфера на фирмите изложители. На разположение на посетителите ще бъде отворен и специфичен щанд, на който те ще могат да получат препоръки и насоки за своето CV от Мариела Божкова, водещ HR управител с дълготраен опит в България и Германия. Зала FORUM Factory ще остане отворена за гости до 18 часа, само че мероприятието по традиция ще продължи с неофициален нетуъкринг по-късно вечерта.

Една от присъщите особености на Форума е, че той не се изчерпва само с самостоятелните съвещания в деня на събитието, а продължава цяла година и е наличен от всяка точка на Европа чрез онлайн платформата на " Български кариерен конгрес ". На разположение са десетки разгласи за отворени позиции и стажантски стратегии, за които може да се кандидатства непосредствено посредством използване на CV.

Вече е отворен процесът по регистрация на гости, който се реализира изцяло гратис на уеб платформата на организацията. Актуална информация по отношение на форума може да бъде открита както на уеб страницата, по този начин и в профилите на " Български кариерен конгрес " във Фейсбук, LinkedIn и Instagram.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР