Германската статистическа служба съобщи една добра и една лоша новина:

...
Германската статистическа служба съобщи една добра и една лоша новина:
Коментари Харесай

Германия - краят на златните години

Германската статистическа работа заяви една добра и една неприятна вест: немската стопанска система, най-голямата в Европа, пораства към този момент десета поредна година, само че златните времена дефинитивно завършиха. " Дойче веле " обобщава аргументите.

Германската стопанска система включва на по-ниска предавка - в следствие от комерсиалните войни, световните спорове и хилавата икономическа обстановка в международен мащаб. През 2019 година Германия за десета поредна година означи стопански растеж, въпреки и единствено с 0.6 на 100. За съпоставяне - през 2018 година стопанството набъбна с 1.5%, а през 2017 - даже с 2.5 %.

Германската стопанска система в огромна степен зависи от експорта, а както Брекзит, по този начин и комерсиалните разногласия сътвориха неустановеност у потребителите и сковаха редица вложения. Това най-болезнено усетиха такива основни браншове като автоиндустрията, машиностроенето и химическата промишленост.

Моторът: вътрешното ползване

Федералната статистическа работа оповестява, че растежът от 0.6% се дължи на първо място на потреблението. Миналата година частните семейства са изхарчили 1.6% повече пари спрямо предходните две години. Други позитивни фактори са строителният взрив и държавните заплащания в обществената сфера и за заплати на служителите и чиновниците.

Тимо Волмерсхойзер от мюнхенския Институт за стопански проучвания твърди, че настоящето намаляване на немската промишленост не заразява другите стопански сфери - за разлика от случилото се по време на еврокризата.

Друг икономист, Мартин Морисън, също не вижда обстановката в черни краски. Според него Германия е още надалеч от рецесията, тъй като след претоварването на потенциалите в промишлеността и строителството през 2017-2018 сегашният спад е естествен.

Оптимист е и икономистът Флориан Хензе, който даже счита, че през идващите две години икономическият растеж още веднъж ще се върне на ниво към 1.5%. " Спадът в международната търговия засегна Германия повече от която и да било друга огромна стопанска система. В изискванията на световна неустановеност и на провокации към немската автомобилна промишленост са вероятни всевъзможни разочарования, само че към този момент наклонността остава позитивна ", споделя Хензе.

" Страна, която похърква "

Изпълнителният шеф на немската Търговско-промишлена камара Мартин Ванзлебен напомня обаче, че само стабилната вътрешна обстановка е предпазила страната от по-големи неприятности. Макар да не се притеснява от съществено стесняване на икономическия капацитет, специалистът е уверен, че Германия би трябвало да заложи на повече държавни вложения в инфраструктурата и образованието.

Да не забравяме и това: Световната банка дава относително неприятна оценка за конкурентоспособността на немската стопанска система. В своя ранглиста Световната банка слага Германия едвам на 22 място - след страни като Северна Македония и Грузия.

" Ние сме страна, която похърква, откакто 10 години се чувствахме толкоз добре ", иронично обобщава Дитер Кемпф, президент на Съюза на немската промишленост. И други специалисти считат, че конкурентоспособността на Германия страда заради растящата цена на силата, високите налози и прекомерната администрация.

Големият проблем: застаряването на популацията

Макар икономическите институти да предвиждат за идните години рекордна трудова претовареност, още в границите на десетилетието ще проличат негативните последици от демографския поврат. Федералната статистическа работа счита, че през 2035 година хората в трудоспособна възраст ще са с 4 до 6 милиона по-малко, в сравнение с сега, а дефицитът на квалифицирана работна ръка в допълнение ще се изостри.

Ключовият проблем е застаряването на немското общество. През 2022 година в страната ще живеят 6.2 милиона души над 80-годишна възраст, до момента в който през 2018 броят им е бил 5.4 милиона. Тази наклонност внезапно ще усили разноските на пенсионните и здравните каси, т.е. жителите и компаниите ще би трябвало да заплащат по-високи вноски за осигуровки. А това ще се отрази негативно на потреблението и на цялостната икономическа обстановка.

Добрата вест идва от бюджетния баланс на Германия. Германският бюджет за 2019 още веднъж завърши с остатък, освен това рекордно огромен - близо 50 милиарда евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР