Германската социалдемократическата партия (ГСДП) избра за свой председател бившата министърка

...
Германската социалдемократическата партия (ГСДП) избра за свой председател бившата министърка
Коментари Харесай

Самотна майка начело на социалдемократите в Германия

Германската социалдемократическата партия (ГСДП) избра за собствен ръководител някогашната министърка на труда Андреа Налес - първата жена отпред на най-старата политическа групировка в страната. Тя ще има за задача да изведе социалдемократите от сегашната им рецесия, съобщи Франс прес.

На ексклузивен конгрес в западния град Висбаден 47-годишната самотна майка Налес получи 66 % от гласовете против някогашната полицайка и кмет на Фленсбург Зимоне Ланге.

" Днес на този партиен конгрес разбихме стъкления таван в ГСДП. И той ще остане отворен ", изрази удовлетворение Налес.

Андреа Налес заменя на лидерския пост Мартин Шулц, който оглави партията през март 2017 година, само че я докара до най-тежкото й изборно проваляне на 24 септември и напусна поста през февруари.

За пръв път двете най-големи немски национални партии се управляват от дами - социалдемократите от Налес, а консерваторите от Ангела Меркел. Жени заемат и основни постове отпред на крайната левица, еколозите и крайната десница.

Избирането на Налес е исторически миг, изрази удовлетворение изпълняващият длъжността водач на социалдемократите, финансовият министър Олаф Шолц. По думите му това е " знак за от дълго време предстоящ напредък и е хубаво, че настава в този момент ".

Андреа Налес ще има за задача да сплоти раздираната от разделения партия, която с отвращение се включи в трета огромна коалиция с канцлерката Ангела Меркел.

В днешната си тирада Андреа Налес даде обещание да се бори за повече обществена правдивост в Германия. " Солидарността е нещото, което най-вече липсва в този глобализиран, неолиберален и свръхдигитализиран свят ", съобщи тя.

Налес изрази и решимостта си да спре възхода на крайнодясната популистка партия " Алтернатива за Германия ". Това е битка за " нищо по-малко от съхраняването на демокрацията ", сподели тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР