Германската разузнавателна служба БНД напоследък е подложена на немалко критики.

...
Германската разузнавателна служба БНД напоследък е подложена на немалко критики.
Коментари Харесай

Операция Летен дъжд: как германското разузнаване помага на муджахидините в Афганистан

Германската разследваща работа Разузнавателна служба на ФРГ в последно време е подложена на значително рецензии. Обвиняват я да вземем за пример, че не е планувала завземането на властта от талибаните в Афганистан, или пък че е подценила бързината, с която ислямистите постановиха надзор в столицата Кабул.

Самокритиката не е непозната и на самото Разузнавателна служба на ФРГ, което е било ненадейно от събитията. В продължение на години достъпът до разследваща информация в Афганистан бил добър, службата е разполагала със солидна мрежа в страната, а резидентурата ѝ в Кабул е била една от най-големите в света. Някои от локалните контакти на разузнаването съществували от десетилетия.

Операция " Летен дъжд "

Но един факт остава едва прочут и до през днешния ден: немските шпиони са били доста дейни в Хиндукуш още през 80-те години на предишния век - търсели са контакти с ислямистките въстаници-муджахидини в Афганистан, някои от които по-късно са се включили към талибаните. Операцията " Летен дъжд " е имала за цел да подкрепя съпротивата против руските окупационни войски в страната и по едно и също време с това да събира сведения за оборудването и дееспособността на руската войска.

През декември 1979 година руските войски нахлуват в Афганистан - малко преди този момент в Кабул е погубен просъветски настроеният министър-председател и посредством прелом на власт идва Хафизула Амин. В Москва се притесняват, че Амин може да се съюзи със Запада и да потърси помощ от НАТО, с цел да укрепи властта си. Така се стига до руската военна намеса в Афганистан.

Следва кървава деветгодишна война, водена от Съветския съюз и неговите афганистански помагачи против " муджахидините ", която взима безчет жертви и трансформира милиони афганистанци в бежанци, които търсят леговище в прилежащите страни, най-вече в Пакистан.

В средата на 1980-те години западните секрети служби, и най-много американското Централно разузнавателно управление на САЩ, стартират да оказват поддръжка на афганистанските въстанически отряди, доставяйки им оръжия и друго съоръжение.

През лятото на 1985 година Германия явно взима решение също да се включи в подпомагането на афганистанските въстаници, и то посредством загадка акция, за която обществеността не трябва да узнава. С нейното реализиране е натоварено Разузнавателна служба на ФРГ.

На 30 август 1985 година управлението на BND задейства защитаваната в цялостна загадка интервенция " Летен дъжд ", а на 19 декември същата година е осъществена и първата помощна доставка: 5 500 чифта ботуши, 1 800 войнишки куртки и 12 700 вълнени пуловери. Пратката е била предадена посредством акредитиран от Разузнавателна служба на ФРГ медиатор в наличието на водещи представители на афганистанската опозиция, измежду които и Гулбудин Хекматияр, който през днешния ден е лидер на групировката " Хизб Ислами ".

През идващите години Разузнавателна служба на ФРГ прави огромни доставки в Хиндукуш - също и лекарства, спални чували, палатки, носилки, печки, минотърсачи, уреди за нощно виждане, ножове, високопроходими мотоциклети, мощни ударни бормашини, радиостанции, гумени лодки, полеви лечебни заведения. Помощта обаче не е единствено материална - Разузнавателна служба на ФРГ транспортира тежко ранени афганистански бойци за лекуване в Германия.

Не единствено " от филантропични съображения "

Подаръците от Германия се доставят до Пакистан със самолети на Бундесвера, и единствено в единични случаи със служебния аероплан на Разузнавателна служба на ФРГ. Оттам разпределението им измежду афганистанските въстаници е поето от пакистанската разследваща загадка работа (ISI). За по-ефективното осъществяване на интервенцията Разузнавателна служба на ФРГ основава и подмолно поделение в Пешавар в западната част на Пакистан, на границата с Афганистан.

" Операция " Летен дъжд " има за цел да окаже поддръжка на въстаниците в Афганистан ", се споделя в един документ на Разузнавателна служба на ФРГ от септември 1987 година. Продължаването ѝ било " оправдано и неотложно от филантропични съображения ". Освен това интервенцията укрепвала афганистанската опозиция и обслужвала ползите на демократичните страни, се прецизира още в записката.

Разузнаването обаче не се е ръководело единствено от филантропични подбуди, а е обслужвало и " ползите на Федерална Република Германия, свързани с нейната сигурност ". Надявало се е да събере скъпи сведения за руското военно съоръжение, защото в Афганистан руската войска е употребила съвременна военна техника, частично непозната в елементи на НАТО до този миг. Със съдействието на муджахидините Разузнавателна служба на ФРГ получава достъп до такава военна техника, която е била прехвърляна в Германия за в допълнение изследване.

Отрезвяваща равносметка

В хода на интервенцията е разкрита и скица за персонално облагодетелстване: почитан чиновник е отклонявал средства благодарение на фалшифицирани фактури. Става дума за компания в Мюнхен, посредством която се набавяли лекарства за " Летен дъжд ". Тя е издавала фактури за повишени суми, като е употребила анонимна банкова сметка в Швейцария, представяйки я за сметка на Разузнавателна служба на ФРГ. След като измамата е разкрита, въпросният чиновник и един негов бивш съученик са подведени под отговорност, а на Разузнавателна служба на ФРГ са породени вреди за 82 000 немски марки.

В началото на 1990-те години Разузнавателна служба на ФРГ приключва тайната си интервенция. Дори от позиция на самите шпиони тя не е доста сполучлива. В края на 1987 година самата работа прави отрезвяваща равносметка: " От интервенцията `Летен дъжд` за Разузнавателна служба на ФРГ до момента не се обрисува някаква сериозна разследваща изгода ", гласи оценката. Независимо от това службата е траяла да поддържа контактите си с афганистанските бунтовници и с пакистанските секрети служби.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР