Германската полиция заяви, че е освободила 56 активисти, задържани в

...
Германската полиция заяви, че е освободила 56 активисти, задържани в
Коментари Харесай

Берлинчани продължават да недоволстват от липсата на достъпни жилища

Германската полиция съобщи, че е освободила 56 деятели, арестувани в неделя за нелегално настаняване в празни здания в Берлин в символ на митинг против увеличаващите се наеми и неналичието на налични жилища в бързо разрастващата се немска столица, съобщи " Ройтерс ".

Незаконно настанилите се въпреки всичко може да бъдат санкционирани или да бъдат вкарани в пандиза за една година, в случай че бъдат наказани за влизане без позволение, съобщи полицията.

Почти три десетилетия след рухването на Берлинската стена през 1989 година градът се бори с растящия дефицит на жилища, а цените на парцелите са се нараснали с 20.5% единствено през 2017 година, разяснява жилищен съветник. Миналия месец повече от 10 000 души излязоха на митинг против дефицита на жилища.

През уикенда деятелите спуснаха транспаранти от прозорците на окупираните здания, а представители на локалните управляващи отидоха на място, с цел да се опитат да преговорят. Десетки хиляди души в града са бездомни, заяви представител на деятелите, а хората отделят все по-голяма част от приходите си, с цел да си заплащат наемите. Незаконно е домовете да стоят празни на фона на модернизирането и облагородяването на града, считат деятелите.

Собствениците на една от окупираните здания в квартал Нойкьолн обявиха, че са я купили преди три години и са имали желание неотложно да я реновират, само че проектите им са попаднали в задънена улица поради сериозен риск постройката да се срути.

Депутати от крайната Лява партия и от Зелените обявиха, че протестните дейности са разбираеми, до момента в който членовете на лявоцентристката Социалдемократическа партия, която е член на ръководещата коалиция, опазиха намесата на полицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР