Германската полиция арестува 7 мъже за предполагаемо планиране на терористично

...
Германската полиция арестува 7 мъже за предполагаемо планиране на терористично
Коментари Харесай

Германската полиция арестува 7 мъже по предполагаем ислямистки заговор

Германската полиция арестува 7 мъже за хипотетично обмисляне на терористично нахлуване в страната, въодушевено от групировката " Ислямска страна ".
Мъжете от Централна Азия са се " познавали от известно време и споделят радикална ислямска идеология ", се споделя в изказване на Федералната прокуратура, съобщи Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС.
Малко след експлоадирането на войната в Украйна при започване на 2022 година " те са пътували оттова до Германия съвсем едновременно ", обявиха от прокуратурата.
Седемте, дружно с още един обвинен, задържан в Нидерландия, са основали клетка през юни 2022 година " за да извършат главозамайващи терористични набези в духа на " Ислямска Държава ".
" Заподозрените към този момент са обмисляли цели в Германия, разузнавали са евентуални местопрестъпления и са се опитвали да се снабдят с оръжия ", преди да бъдат спрени, обявиха прокурорите. Мъжете, измежду които петима жители на Туркменистан, един от Таджикистан и още един от Киргизстан, са били задържани от полицията на разнообразни места в западната немска област Северен Рейн-Вестфалия.
С изключение на киргизстанския обвинен, прокурорите упрекват мъжете, че " от април 2022 година насам събират средства за ИД ", които да бъдат изпращани на организацията в чужбина.
Още един обвинен от Таджикистан и неговата киргизка брачна половинка бяха задържани от управляващите в Нидерландия. Двамата са упрекнати в " осъществяване на подготвителни дейности за терористични закононарушения ", оповестиха нидерландските прокурори. Освен това мъжът е " обвинен и в участие в терористичната организация " Ислямска страна ".
" Нашите сили за сигурност остават твърдо фокусирани върху битката с ислямския тероризъм ", съобщи в изказване немският министър на вътрешните работи Нанси Файзер, която дефинира опасността като " остра ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР