Германската петролна и газова компания Wintershall Dea ще продължи да

...
Германската петролна и газова компания Wintershall Dea ще продължи да
Коментари Харесай

Германска нефтена компания реши да остане в Русия

Германската петролна и газова компания Wintershall Dea ще продължи да ръководи активите си в Русия, в това число газовото Южно-Руско находище, и не има намерение да продава 15,5% от оператора на Северен поток Nord Stream. Това съобщи ръководителят на немската компания, съсобственост на BASF и капиталовата група LetterOne Марио Мехрен, оповестява Reuters.

„ Напускането на Русия би било огромен подарък за съветското държавно управление в Москва “, сподели Мерен и добави, че компанията има законово обвързване да пази цената на активите си в страната.

Според ръководителя на компанията, тя ще резервира дяловете си в взаимни планове с „ Газпром “ за рандеман на природен газ в находището Ачимовское в Сибир - Ачимгаз (50% от компанията, 50% от Газпром) и Ахим Девелопмент, в което Wintershall Dea има 25%. Ачимовското находище е част от Уренгойското нефтено и газово кондензатно находище.

Южно-Руското находище създава годишно 25 милиарда кубически метра природен газ, в Ачимовское - 10 милиарда кубически метра. Wintershall Dea, взаимно с „ Газпром “, създава Южно-Руското нефтено и газово находище посредством две взаимни предприятия - Севернефтегазпром и Газпром ЮРГМ Трейдинг.

Wintershall Dea беше един от вложителите в плана " Северен поток 2 ", дружно с английската Shell, австрийската OMV, френската Engie, немската Uniper, които финансираха половината от цената му (проектът беше оценен на 11 милиарда USD). Wintershall Dea влага в него 730 млн. EUR. Компанията отписа 1,5 милиарда EUR активи през първото тримесечие заради загуба на доходи от плана Северен поток 2 и интервенции, свързани с Русия.

Решението Wintershall Dea да остане в Русия е разумно: задграничните компании, които получават забележителна част от приходите си от съветския бизнес, не престават да работят в страната, макар че отхвърлят нови вложения. Подобна политика в нефтената и газовата промишленост следва френската TotalEnergies, която не напуща плановете на „ Новатек “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР