Германската Първа Бундеслига е едно от най-доминираните футболни първенства в

...
Германската Първа Бундеслига е едно от най-доминираните футболни първенства в
Коментари Харесай

Унион Берлин - скритият фаворит за Бундеслигата

Германската Първа Бундеслига е едно от най-доминираните футболни шампионати в света, като за миналите 58 години Байерн Мюнхен печели трофея 31 пъти и приключва на второ място в 10 случая. Борусия Дортмунд и Борусия Мюнхенгладбах са най-близките преследвачи на „ баварците “, само че двата отбора са триумфирали със „ Сребърната салатиера “ единствено по 5 пъти. Лидер след 11 изиграни кръга през сезон 2022/23 обаче е Унион Берлин. Колко пъти „ столичани “ са триумфирали с купата ли? Нито един път! Но тази година има всички предпоставки за пренаписване на историята в немския хайлайф.

Официалната страница на Бундеслигата разгласява един материал, в който се акцентират 5 аргументи Унион да е действителен кандидат за шампионата. С наяве неспокойствие признаваме, че сме съгласни с сходна позиция и в този момент е време, с цел да ви я представим и на вас.

„ Алтен Фюрщерей “ е цитадела

Стадионът на „ берлинчани “ се трансформира в сплотяващ знак освен за футболния клуб, само че и за локалната общественост, която исторически е обвързана с хората от работническата класа.

През 2009 година спортното оборудване е реновирано с благотворителния труд на стотици локални поданици, които през днешния ден се любуват на футбол от най-високо равнище, знаейки, че са същинска част от историята на клуба. Запалянковците даже постоянно са основатели на кръводарителки акции, подкрепени от управлението, а всяка зима по време на коледните празници се провежда базар в непосредствена непосредственост до постройката.

На фона на тази интимна връзка сред футболисти, почитатели и управление виждаме едни подобряващи се резултати пред постоянно препълнените 22 хиляди седалки на „ Алтен Фюрщерей “.

Херта, Ред Бул Лайпциг, Волфсбург и Борусия Дортмунд през сегашния сезон си потеглиха със загуби, а Байерн Мюнхен трябваше да преследва тъждество, откакто изоставаше с 1:0. За миналите 38 семейства пък Унион има единствено 2 провали.
Снимка: БГНЕС  Унион Берлин - скритият любимец за Бундеслигата

„ Желязната “ отбрана

„ Железния съюз “ е прякорът на Унион Берлин още от преди рухването на Берлинската стена. Това се корени от обстоятелството, че тази част на немската столица е била отдадена на металургията. Днес обаче изразът се употребява за защитата на футболния клуб и то напълно справедливо.

Отборът на Урс Фишер сложи връх в дербито против Дортмунд по-рано през сезона, когато футболистите му пробягаха главозамайващите 124,8 км. по терена. Тимът е водач по приблизително пробягана отдалеченост в Първа Бундеслига със 118,8 км. на мач.

Треньорът на „ жълто-черните “ - Един Терзич, даже призна след провалянето на отбора му в Берлин, че е видял по какъв начин неговите футболисти е трябвало да се оправят непрекъснато с по 2-3 връхлитащи противници в границите на секунди.

Унион Берлин е позволил най-нисък брой „ огромни шансове “ за гол - 5. В същото време Фредерик Роноу е избавил 81% от отправените удари към вратата му, като по този начин е позволил единствено 8 гола в 11 срещи. С сходна статистика последно може да се похвали Байерн Мюнхен през сезон 2016/17.

Хладнокръвие в офанзивата

В последните няколко сезон статистиката стартира да регистрира и индикаторите за предстоящи попадения. Това е по този начин нареченото xG. По този индикатор Унион има с 6,6 гола повече от калкулациите на статистиката.

Основният изпълнител на отбора е суринамският национал Шералдо Бекер, който има с 4,2 гола повече, в сравнение с xG му отреждаше по това време на сезона.

3 от 18-те попадения на „ столичани “ са пристигнали след контраатаки, което още веднъж ги слага на върха в класацията дружно с Вердер Бремен.

Заветът на статистиката

След 6 изиграни кръга Унион се озова на върха в Първа Бундеслига за пръв път в цялата си история. 5 следващи мача по-късно това остава непроменено. За последно с сходна статистика може да се похвали Република България Лайпциг през 2019/20 година, въпреки тогава „ биковете “ да не съумяха да вдигнат трофея. Разбира се, това е индикатор, който изключва Байерн Мюнхен по напълно явни аргументи.

Лидерът в Бундеслигата към 10 кръг печели купата в 56% от случаите. Тимовете с най-малко 23 точки, колкото имат и „ берлинчани “, стигат до крайната цел в 50% от случаите. А тимовете с позволени не повече от 6 гола стават първенци в 52% от сезоните.

Най-добрата отбрана към 10 кръг води до „ Сребърната салатиера “ по-рядко от предстоящото - 37%. Ако това се резервира до края на сезона обаче процентът скача до 61.
Снимка: БГНЕС  Унион Берлин - скритият любимец за Бундеслигата

Паузата за Световното състезание

Надали ще ви изненадаме, като ви кажем, че Унион Берлин няма да има изключително доста представители на Мондиала в Катар след по-малко от месец. Играчите занапред градят име за себе си, а и към този момент считаме, че е ясно, че силата им се крие в колектива.

Прекалено постоянно в историята сходни скромни клубове стартират бързо да страдат от сгъстената си стратегия, откакто се класират за европейските клубни шампионати. Не и Унион. Отборът завоюва и четирите си срещи в шампионата незабавно след мачовете в Лига Европа. Освен това клубът си подсигурява присъединяване в интернационалните съревнования и на пролет, тъй като в най-лошия случай ще се озове в Лигата на конференциите. Също по този начин ще се бори за място на 1/4-финалите за Купата на Германия, защото по-рано в профил Хайдънхайм в шампионата.

Урс Фишер напълно скоро ще има опция да излезе в извънредно дълга отмора от спортни мачове, като за този интервал ще разполага с съвсем всичките си футболисти. Това би дало опция на експерта да направи един потребен лагер, с който да приготви тима си за втората половина от акцията. Преди това обаче програмата му включва 6 конфликта, в които доста неща могат да се трансформират.

Важно е да отбележим, че данните, които прочетохте нагоре, са преди загубата с 2:1 на Унион Берлин от Бохум в неделя вечерта. Въпреки това клубът остава водач в класирането на Първа Бундеслига с точка повече от Байерн Мюнхен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР