Германската партия Левите е застрашена от зрелищно разцепление, а Сара

...
Германската партия Левите е застрашена от зрелищно разцепление, а Сара
Коментари Харесай

Организаторка на антивоенни протести се бори да изправи германската левица на крака

Германската партия " Левите " е застрашена от зрелищно разединение, а Сара Вагенкнехт, някогашен ръководител на фракцията в Бундестага, е напът да сътвори ново придвижване, като социологическите изследвания демонстрират, че то има съществени шансове да заеме доста място в политиката на Германия.

Възможно е развръзката да настъпи скоро. Поддръжници на Вагенкнехт споделят, тя ще основе нова партия в близко бъдеще, отбелязва немската телевизия Ен Те Фау. Неотдавна тя съобщи в изявление за в. " Зюдвест пресе ": " Ще се веселя, в случай че всички гласоподаватели, които сега не се усещат показани от нито една партия, в скоро време получат политическо предложение ". Твърди се, че лявата лидерка ще желае да учреди новото придвижване преди изборите за Европейски парламент следващата година. Този избор не постанова 5-процентова преграда, тъй че несъмнено ще завоюва депутатски места.

През последните дни кръгът от поддръжниците на Вагенкнехт закупи по-ясни контури. Десетки членове на " Левите " обявиха, че ще преминат в редиците на новото придвижване, добавя Ен Те Фау. Сред тях е и някогашният ръководител на Бундестага Клаус Ернст. " Ако Сара Вагенкнехт основе нова лява партия, сигурно в нея ще влязат доста хора ", сподели Ернст пред в. " Мюнхнер абендцайтунг " и добави, че също обмисля да се причисли.

Коя е Сара Вагенкнехт?

Сара Вагенкнехт е родена през 1969 година в Йена, като майка ѝ е германка, а татко ѝ е иранец. През 1996 година приключва философия и модерна немска литература. От 1991 до 1995 година тя е член на управлението на Партията на демократичния социализъм, от 2007 до 2014 година е част на управлението на " Левите ", а сред 2010 и 2014 година е заместник-председател на фракцията. През 2011 година е определена първи заместник-говорител на " Левите ", като през 2013 година още веднъж печели този пост. От 2015 година е ръководител на парламентарната група на придвижването.

В началото мненията ѝ по стопански въпроси постоянно пораждаха рецензии, свързани с обстоятелството, че по обучение тя е мъдрец, споделя немското списание " Веб ". Тази наклонност затихна през 2012 година, когато Вагенкнехт отбрани докторска дисертация по стопански науки в Технологичния университет Кемниц със заглавие: " Граници на избора. Решения за спестяванията и главните потребности в развитите страни ".

Представители на " Левите " я дефинират като човек с нетрадиционно мислене и тя постоянно подвига кръвното на своите съпартийци с спорни изявления, написа още изданието.

Вагенкнехт си навлече доста рецензии по време на пандемията от ковид, тъй като сложи под подозрение някои от научните открития за болестта, добавя в. " Зюдвест пресе ". Тя се разгласи против наложителната имунизация и се осъмни в дълготрайните последствия от заболяването. Освен това Вагенкнехт дефинира имунизацията като евентуално рискова.

През 2021 година тя разгласява книга, озаглавена " Самодоволните ", която е ориентирана против част от левите политически сили. Текстът стана мотив някои нейни съпартийци да изискат изключването ѝ от " Левите ".

През септември Вагенкнехт разбуни духовете в Бундестага с изявление за " икономическата война против Русия ". " Най-големият проблем е вашата грандиозна концепция да започнете невиждана икономическа война против най-важните ни енергийни снабдители ”, обърна се тя към немските депутати. " Милиони фамилии в Германия тънат в беднотия, а ние унищожаваме своята промишленост, до момента в който " Газпром " осъществя рекордни облаги. Не е ли неуместно всичко това ", сподели още Вагенкнехт, представена от телевизия Ем Де Ер.

Докато говореше в Бундестага, мнозина нейни съпартийци поклащаха глави, споделя телевизия " Тагесшау ". Дори ръководители на партията като Жанин Вислер и Мартин Ширдеван не се взеха решение да оправдаят позицията ѝ и направиха общоприетия коментар: " Сара Вагенкнехт не приказва от името на " Левите ".

През февруари тя и Алис Шварцер, създател и издател на немското феминистко списание " ЕММА ", разпространиха така наречен " Манифест за мир ", с който желаеха преустановяване на немските оръжейни доставки за Украйна.

Вагенкнехт постоянно взе участие в телевизионни излъчвания и показва позиции, които се отклоняват от линията на " Левите ", изключително в областта на външната политика.

На какво се дължи рецесията в редиците на " Левите "?

В продължение на доста години " Левите " претендираха за купата " партия на народа ", най-малко в Източна Германия, отбелязва " Тагесшау ".

Но доста германци в този момент са на мнение, че фракцията се е обезличила, публичното ѝ наличие е станало прекомерно едва и най-много – в нея царува разделяне, добавя медията. Изминаха съвсем две години, откогато " Левите " претърпяха съвсем цялостен неуспех на изборите за Бундестаг. Те получиха едвам 4,9% от гласовете и не преодоляха 5-процентния предел. Но влязоха в Народното събрание с помощта на три директни мандата, които според немските закони им дадоха 39 места, отговарящи на % на подкрепилите ги гласоподаватели.

Оттогава несъгласията в придвижването наподобяват все по-остри. В началото на предишния месец управлението на " Левите " реши да изиска от Вагенкнехт да върне депутатския си мандат в Бундестага, откакто по-рано тя разгласи, че няма да взе участие в идващите парламентарни избори като претендент на тази партия.

Вагенкнехт изрично съобщи, че няма да се съобрази с решението на управлението на " Левите " и добави, че доста членове на придвижването са ѝ писали, с цел да изразят възмущението си от самодейността за отстраняването ѝ от Бундестага.

" Вместо да се занимава с мен, управлението на партията трябваше да се заеме с въпроса за какво години наред " Левите " губят гласоподаватели ", сподели тя, представена от в. " Цайт ".

Случаят " Вагенкнехт " сковава " Левите ". Партията е изправена пред огромни компликации и постоянно не е ясно защо се бори, разяснява " Тагесшау ".

Какви са околните вероятности пред немската левица?

Сега " Левите " желаят да вземат участие в изборите за Европейски парламент с четиричленен екип от известни имена, измежду които е Карола Ракете - капитан на филантропичен избавителен транспортен съд. Ракете закупи интернационална популярност, откакто през 2019 година дебаркира с кораба " Сий уоч " на крайбрежията на остров Лампедуза със избавени мигранти на борда и беше задържана, тъй като италианските управляващи бяха наложили възбрана за сходни акции.

С тази номинация " Левите " дефинитивно желаят да се разграничат от Вагенкнехт, разяснява в. " Тагесшпигел ".

Същевременно те не получават забележителна поддръжка за изборите за Екологичен потенциал в изследванията на публичното мнение, като резултатите им възлизат на сред четири и пет %, отбелязва изданието.

На европейските избори през 2019 година партията завоюва 5,5% от гласовете, което ѝ донесе шест депутатски места в Страсбург.

Напълно евентуално е Вагенкнехт за сътвори нова партия преди вота, който е плануван за юни идната година. Но законовите периоди ѝ дават малко време и тя би трябвало да работи бързо.

Същевременно сходен ход ще има и съществени вътрешнополитически последствия и би могъл да промени обстановката в Източна Германия, показва в. " Цайт ".

Миналата седмица Институтът за проучване на публичното мнение Инса (Insa) популяризира резултатите от представително проучване в провинция Тюрингия, което бе поръчано от медийната група " Функе ". В края на предишния месец локалните избори в тази провинция бяха извоювани от " Алтернатива за Германия ".

Участниците в анкетата са били запитани по какъв начин биха дали своят вот, в случай че в неделя се проведяха парламентарни избори и на тях се кандидатира Сара Вагенкнехт. Около 25% дават отговор, че биха я подкрепили. Това е най-високият %, като на второ място се подрежда " Алтернатива за Германия " с 22%, а на трето – " Левите " с 18%. Следват Християндемократическия съюз с 16%, Германската социалдемократическа партия получава 9%, " Зелените " – 5%, а Свободната демократическа партия получава едвам 3% от гласовете на респондентите.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР