Германската неонацистка Беате Цшепе бе призната за виновна за 10

...
Германската неонацистка Беате Цшепе бе призната за виновна за 10
Коментари Харесай

Обвинената в серия от неонацистки убийства в Германия получи доживотен затвор

Германската неонацистка Беате Цшепе бе приета за отговорна за 10 убийства в Германия и наказана на пожизнен затвор, съобщи " Ройтерс ".

Според съда в Мюнхен Цшепе е била част от неонацистката формация " Националсоциалистически незаконни " (Nationalsozialistischer Untergrund – NSU), чийто членове са умъртвило осем турци, една гъркиня и немска полицайка сред 2000 и 2007 година

Цшепе отхвърли да направила убийствата дружно с двама мъже, Уве Мундлос и Уве Бьонхарт. През ноември 2011 година те бяха открити мъртви при опит да бъдат задържани от полицията. Разследващите считат, че двамата са се самоубили, или пък, че единият от тях е умъртвил другия и след това се е самоубил. Чрез юриста си Цшепе сподели, че се усеща морално отговорна за това, че не ги е спряла.

Делото включваше 437 дни правосъдни съвещания, досие от 300 000 страници, 15 юристи на отбраната, 750 очевидци, над 50 специалисти и близо 80 конституирани като цивилен страни.

Случаят раздруса надълбоко Германия и извади на яве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване, както и подценяваната заплаха на немските крайнодесни мрежи. Той сложи държавното управление в неуместна позиция, тъй като хипотетичните убийци са работили години наред, без да бъдат обезпокоени. Германия сервира извинения в Организация на обединените нации за грешките, позволени по време на следствието, а немският канцлер Ангела Меркел изрази срама на страната си пред тези закононарушения.

Германски медии показват Цшепе като олицетворение на злото. В съда тя отхвърли да е била забъркана в подготовката и в поръчителството на офанзивите. Тя сподели, че нямала храброст да изостави двамата си съратници, причинители на убийствата. Цшепе съобщи, че се е примирила с техните дейности, че, с цел да отвлече вниманието си от тях, тя играела видеоигри и пиела по четири бутилки пенливо вино дневно, до момента в който те правили закононарушенията. Но обвиняването отхвърли нейните изказвания и сподели, че в противен случай тя интензивно е взела участие в замислянето на тези расистки закононарушения. Прокуратурата я обрисува като " студена и пресметлива и сподели, че за нея човешкият живот не играе никаква роля ".

Беате Цшепе се съобщи в полицията на 8 ноември 2011 година, четири дни след гибелта на съратниците си, с които тя поредно е имала връзка. Смята се, че с изключение на да ръководи парите им, тя е готвела за неонацистите и се е занимавала с двете им котки - Хайди и Лили.

Беате Цшепе е влезнала в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници при започване на 90-те години в център за младежи. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 година триото е набелязано от вътрешното разузнаване и е насила да премине в конспиративност. Тогава Цшепе скъсва връзки с роднините си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР