Германската неонацистка Беате Чепе бе призната за виновна за 10

...
Германската неонацистка Беате Чепе бе призната за виновна за 10
Коментари Харесай

Германската неонацистка бе осъдена на доживотен затвор за 10 убийства

Германската неонацистка Беате Чепе бе приета за отговорна за 10 убийства в Германия и наказана на пожизнен затвор, предадоха международните организации. Решението бе взето в края на дело, траяло пет години. Случаят обаче бе белязан от кавги и проблеми, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдът също така лиши Чепе от правото да изиска условно освобождение след 15 години, прекарани в пандиза. Подобно нещо й бе отказано поради особената съвестност на закононарушенията, в които тя е взела участие.

Петима съдии от мюнхенски съд през днешния ден взеха решението за виновността на 43-годишната Чепе. Те споделиха, че тя е отговорна за присъединяване в 9 ксенофобски убийства и в убийството на полицайка. Престъпленията са осъществени в интервала 2000-2007 година Повечето от жертвите са турци или от турски генезис. Има и една гъркиня. Повечето от жертвите са дребни търговци.

Подсъдимата бе единствената оживяла от трио неонацисти, произхождащи от някогашната комунистическа Германска демократична република и нарекло се Националсоциалистическа незаконна група. Чепе бе упреквана също по този начин, че е забъркана в два атентата против представители на непознати общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата сподели, че тя е предоставила значима логистична поддръжка на двамата си съратници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в конспиративност.

Делото включваше 437 дни правосъдни съвещания, досие от 300 000 страници, 15 юристи на отбраната, 750 очевидци, над 50 специалисти и близо 80 конституирани като цивилен страни.

Случаят раздруса надълбоко Германия и извади нескрито проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване, както и подценяването на заплахата от немските крайнодесни мрежи. Случаят сложи държавното управление в неуместна позиция, тъй като хипотетичните убийци са работили години наред, без да бъдат обезпокоени.

Семействата на жертвите бяха набедени в началото за отговорни. Някои от околните на убитите свидетелстваха по време на процеса против Чепе, че са били обект на съмнение от страна на служителите на реда, които мислели, че убийствата са резултат от споразумяване на сметки сред трафиканти на дрога или че са осъществени по отношение на пране на пари. Освен това преди края на следствието се оказа, че значими документи са били унищожени. Германска парламентарна комисия изследва всички тези пропуски на полицията и на правосъдната система. Тогавашният ръководител на Бундестага даже загатна за " невиждано историческо злополучие " и разкритикува " всеобщия неуспех на управляващите ".

Беате Чепе се съобщи в полицията на 8 ноември 2011 година - четири дни след гибелта на съратниците си, с които тя поредно е имала връзки.

Чепе влезнала в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници при започване на 90-те години на предишния век в център за младежи. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 година тримата били набелязани от вътрешното разузнаване и е принудени да преминат в конспиративност. Тогава Чепе скъсала връзки с роднините си.

По делото имаше още четирима подсъдими, обвинени, че са оказали логистична поддръжка на триото. Единият от тях, Ралф Волебен, получи 10 години затвор за доставка на оръжие, употребявано от убийците за поредицата убийства. Вторият, Холгер Г., получи три години за поддръжка на терористична организация. Третият, Андре Е., получи две години и шест месеца затвор по същото обвиняване. Четвъртият, Карстен С., който е бил малолетен все още на осъществяване на закононарушенията, получи три години в център за задържане на младежи за подкрепяне на убийците в девет от закононарушенията, заяви ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР