Германската компания се надява да диверсифицира приходите си с фокус

...
Германската компания се надява да диверсифицира приходите си с фокус
Коментари Харесай

Bain Capital обмисля да купи Osram за над 4 млрд. евро и да я свали от борсата

Германската компания се надява да диверсифицира приходите си с фокус върху дигитализацията и полупроводници

Движение на акциите

Увеличаване

Движение на акциите

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Германската стопанска система основава главоболия на ЕЦБ

Слабото показване на автомобилните колоси може да повлияе на паричната политика на централната банка на еврозоната
18 ное 2018
Европейската комисия може да блокира договорката сред Siemens и Alstom

Причината е, че новата компания би била преобладаваща на пазара на жп съоръжение
14 ное 2018
Osram откри цех в Пловдив за 25 млн. евро

Във фабриката ще се създават електронни съставни елементи за осветителни системи в умни здания и градове
19 окт 2017
Германия ще пази по-строго стратегически компании от непознати придобивания

Правителството към този момент ще може да стопира покупката от вложителите отвън Европа
13 юли 2017 Инвестиционната компания Bain Capital обмисля придобиването на немската компания за осветяване Osram в договорка за над 4 милиарда евро, след което да я смъкна от борсата, оповестяват Bloomberg и Financial Times. Акциите на Osram се покачиха с 16% след новината. Тази година е сложна за компанията за осветяване, половината от чиито доходи идват от забавящия се авто бранш.

Osram има дълга история като част от Siemens, само че през 2013 година компанията майка я отделя в независимо сдружение. Компанията за осветяване се стремила да слезе от борсата и по-рано – преди две години Osram организира предварителни договаряния с китайски вложители, които обаче се провалят заради неодобрението на немските синдикати и служащите на компанията.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Двете страни към този момент отхвърлят да разясняват договарянията, а съгласно източник на Financial Times обсъжданата цена е над 4 милиарда евро при пазарна капитализация на Osram 3.8 милиарда

Негативният резултат от забавянето на автоиндустрията

Свалянето от борсата би било удобно за немския колос. Акциите на компанията са се свили на половина от началото на годината, когато са се търгували на равнище 79 евро. През октомври се намалиха до 30 евро на акция, до момента в който след позитивната вест в този момент доближиха 39.29 евро. Резкият спад от началото на годината се дължи на две предизвестия за намалени облаги от страна на компанията.

Лошото показване значително се дължи на забавянето в автомобилната промишленост, която носи към половината от приходите на Osram. Опасността от комерсиалната война, структурното закъснение на Китай и стягането на емисионните условия в Европейски Съюз водят до ужасяваща година за основните клиенти на Osram. Daimler и BMW към този момент понижиха прогнозите си, до момента в който GM напълно неотдавна разгласи, че ще затвари 7 завода, част от тях в Съединени американски щати и Канада. Това води до отсрочени планове и замразени поръчки за осветителна и LED техника. Osram също зачита закъснение на поръчките и от смарт телефон промишлеността.

Ана Никълс, шеф на индустриални интервенции за Economist Intelligence Unit, декларира пред FT, че протичащото се с автомобилната промишленост и резултатите върху Osram е показателно за разпространяващите се резултати от слабостта на Китай, където " дългогодишното насъбрано търсене се е изчерпало ".

Откакто се отдели от Siemens, екипът на Osram се пробва да диверсифицира източниците на доходи, като се насочи към полупроводниците и дигитализацията, както и в сфери с висок плануван растеж като индустриалното селско стопанство. Компанията се надява последователно бизнесът с осветяване да не е основната й активност, а отписването от борсата би дало повече независимост да се преследват други инициативи. Миналата година Osram и производителя на гуми и авточасти Continental сътвориха взаимно дружество за високоспециализирана електроника и оптика за сенсори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР