Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Унгария следващия месец, за

...
Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Унгария следващия месец, за
Коментари Харесай

Меркел ще посети Унгария следващия месец

Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Унгария идващия месец, с цел да означи 30-ата годишнина от митинг, съдействал за рухването на Желязната завеса, съобщи ДПА, цитирайки представител на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Меркел и Орбан ще отбележат годишнината от Паневропейския пикник, проведен на 19 август 1989 година от маджарски и австрийски цивилен организации на границата сред двете страни, оповестява Унгарската телеграфна организация.

През 1989 година австрийско-унгарската граница беше част от линията, която през Студената война разделяше Европа на Западна и на Източна, намираща се под въздействието на Съюз на съветските социалистически републики. На " пикника " бяха поканени и жители на Източна Германия. Няколкостотин души използваха краткосрочното отваряне на границата, с цел да избягат в Австрия, а още повече отхвърлиха да се върнат вкъщи и останаха в Унгария.

По това време границата, разделяща Източна и Западна Германия, беше изключително строго охранявана. Десетки починаха, пробвайки се да избягат към Западна Германия, напомня ДПА.

На 11 септември тогавашното реформистко унгарско държавно управление в последна сметка отваря границите си за десетки хиляди източногерманци, чакащи на границата със Запада, което е значим принос за рухването на Берлинската стена няколко седмици по-късно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР