Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна днес в бившия нацистки лагер

...
Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна днес в бившия нацистки лагер
Коментари Харесай

Меркел с първо посещение в Аушвиц, дари 60 млн. за лагера

Германската канцлерка Ангела Меркел дойде през днешния ден в някогашния нацистки лагер на гибелта Аушвиц на първото си посещаване в най-известното място на всеобщи убийства, осъществени в Европа от режима на Адолф Хитлер, съобщи Асошиейтед прес.
 Меркел Аушвиц БГНЕС
Меркел донесе и подаяние от 60 млн. евро за лагера, който през днешния ден е музей на жертвите на Холокоста . Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите остатъци на лагера - здания, бараки, огради, наблюдателни кули и персонални движимости, като обувки и куфари, на убитите тук.
 Меркел Аушвиц БГНЕС
Всички тези материални обекти са непокътнати като удостоверение за немските зверства и като един от най-разпознаваемите знаци на способността на човечеството да прави злодеяния. Състоянието им обаче се утежнява под тежестта на годините и на многомилионния поток от туристи от целия свят, което постанова дълготрайни консервационни ограничения.-->
 Меркел Аушвиц БГНЕС
Дарението за фондацията " Аушвиц " идва в добавка към към този момент дарените от Германия във 60 млн. евро преди 10 година , когато фондът бе основан, оповестиха от държавния музей " Аушвиц-Биркенау ".

Така общият принос на Германия в него е към този момент 120 млн. евро - надалеч над всички останали дарения от общо 38 страни . Както и предходното подаяние, половината от настоящето идва от федералното държавно управление, а другата половина - от немските провинции, като самопризнание за отговорността на немската нация.
 Меркел Аушвиц БГНЕС
След като стана канцлер през 2005 година, Меркел отдаде респект към жертвите в редица други нацистки концлагери, като е била пет пъти и в израелския музей на Холокоста и мемориала " Яд Вашем ". В Аушвиц, край днешния полски град Освиенцим, обаче тя идва за първи път.

Полското външно министерство назова визитата й " историческо " , което е очевидно самопризнание за неповторимия статут на Аушвиц в международната групова памет, отбелязва АП. Министерството показва, че това е едвам третата аудиенция на настоящ началник на немско държавно управление в това международно място на респект към жертвите на нацизма.

Нацистка Германия унищожи към 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората международна война. Повечето от жертвите бяха евреи, докарани тук от цяла Европа, с цел да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче бяха и десетки хиляди други хора, в това число поляци, руски военнопленници, роми (цигани). Лагерът бе освободен от Съветската войска на 27 януари 1945 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР