Германската канцлерка Ангела Меркел получи наградата "Фулбрайт" за международно разбирателство

...
Германската канцлерка Ангела Меркел получи наградата "Фулбрайт" за международно разбирателство
Коментари Харесай

Меркел получи престижната награда Фулбрайт

Германската канцлерка Ангела Меркел получи премията "Фулбрайт " за интернационално съгласие за 2018 година на основаната във Вашингтон едноименна асоциация.

В тирада след приемането на премията Меркел акцентира нуждата от битка против възхода на национализма и популизма и подсети ролята на Съединени американски щати след Втората международна война за основаването на свободна и демократична Германия и Западна Европа.

Меркел означи, че американската помощ за Западна Европа с проекта "Маршал ", ролята на Съединени американски щати във "въздушния мост " към Берлин, откакто Съюз на съветските социалистически републики прекъсна достъпа до града, и ангажираността на президента Джон Кенеди в годините на Студената война са помогнали да се стигне до рухването на Берлинската стена пред 30 години. "Нашите американски другари стояха до нас неуморно, борейки се за свободна Европа, да създадат тази свободна Европа мощна, и ние германците няма в никакъв случай да забравим това ", съобщи тя.

Меркел получи премията на гала в Берлин. Това е първият случай, когато церемонията по връчването на премията се провежда отвън Съединени американски щати, отбелязва АП. Асоциацията уточни, че канцлерката ще получи влиятелното отличие за "нейното удивително, състрадателно водачество и за мощния й ангажимент за взаимно съгласие, интернационално съдействие и мир ".

В речта си Меркел предизвести, че до момента в който броят на очевидците на Втората международна война понижава, светът става очевидец на усилване на популизма и национализма. "Трябва да се противопоставим уверено на сходен тип мислене ", акцентира канцлерката, като прикани "да си напомним за какво въобще беше учредена Организацията на обединените народи, Световната комерсиална организация и други интернационалните институции ". Причината бяха изводите, до които стигнахме след ужасите на Втората международна война и несъразмерния шовинизъм, акцентира тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР