Германската канцлерка Ангела Меркел изрази благодарност към Унгария за ролята

...
Германската канцлерка Ангела Меркел изрази благодарност към Унгария за ролята
Коментари Харесай

Ангела Меркел благодари на Унгария за ролята й в падането на Берлинската стена

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази признателност към Унгария за ролята й за обединяването на Германия преди 30 години, когато Будапеща отвори границата си за източногерманците, съобщи ДПА, представена от Novini.bg.

``
реклама
Това разреши на жителите на някогашната комунистическа страна да емигрират на Запад и оказа помощ за рухването на Желязната завеса.

" Това беше значима стъпка към рухването на стената и по-късно, към постигането на единение на Германия ", съобщи тя в седмичното си послание, оповестено през днешния ден.

На 19 август 1989 година на германско-австрийската граница се събира " Общовропейски пикник ", проведен от групи на гражданското общество. Само за няколко часа съумяват да избягат на Запад стотици несъгласни с комунистическия режим в Германската демократична република. Потокът от бежанци се ускорява, откакто Унгария, тогава член на Източния Блок, отстъпва пред десетките хиляди източногерманци, лагеруващи покрай границата й и отстранява загражденията.

Берлинската стена падна единствено три месеца след Пикника, трансформирал се в придвижване за мир. Източна и Западна Германия се сплотиха публично през 1990 година.

Очаква се в понеделник Меркел да посети унгарския граничен град Шопрон, с цел да означи годишнината от Общоевропейския пикник дружно с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Това ще е първото посещаване на канцлерката в Унгария от 2014 година.
Двамата водачи са на противоположни позиции по въпроса за миграцията. Антиевропейските позиции на Орбан и близостта му с Русия също пораждат напрежение, отбелязва ДПА.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР