Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може

...
Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може
Коментари Харесай

Меркел се предаде за избора на шеф на Еврокомисията

Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може да се откаже от претендента си за ръководител на Европейската комисия, с цел да могат европейските институции да работят обикновено, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Кандидат за ръководител на Комисията може да е единствено този, който е показан на Европейския парламент от Европейския съвет, и това не зависи единствено от мен. Бих желала това да е според правилото на "шпиценкандидата ", само че през днешния ден не мога да кажа, че казусът ще е подобен ", сподели Меркел в немския парламент.

Според системата на "шпиценкандидатите " главните политически групи в Екологичен потенциал издигат собствен претендент за ръководител на Европейската комисия.

Франция и някои други страни обаче са срещу немския реакционер Манфред Вебер, представител на Европейската национална партия, която получи най-вече гласове на изборите за Европейски парламент. Нито Вебер, нито левият му противник, холандецът Франс Тимерманс, нито датската либералка Маргрете Вестагер имат болшинство в Европейския съвет.

Освен това, политическото накъсване на Европейския парламент след изборите затруднява договарянията за реализиране на болшинство, което да поддържа даден претендент на ръководител на Европейската комисия.

"Нещата станаха по-сложни и би трябвало да продължим да работим за решение ", сподели Меркел, която се надява да се реализира компромис на срещата на върха на Европейски Съюз на 30 юни.

"Не всеки в Европейския съвет поддържа процеса на "шпиценкандидата " и защото ценим високо френско-германските връзки, би трябвало да приемем, че френският президент (Еманюел Макрон) има друго мнение за този развой от мен ", съобщи немската канцлерка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР