Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може

...
Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може
Коментари Харесай

Меркел е готова на компромис за председателството на ЕК

Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може да се откаже от претендента си за ръководител на Европейската комисия, с цел да могат европейските институции да работят обикновено, предадоха Франс прес и Ройтерс.

" Кандидат за ръководител на Комисията може да е единствено този, който е показан на Европейския парламент от Европейския съвет и това не зависи единствено от мен. Бих желала това да е според правилото на " шпиценкандидата ", само че през днешния ден не мога да кажа, че казусът ще е подобен ", сподели Меркел в немския парламент.

Според системата на " шпиценкандидатите " главните политически групи в Екологичен потенциал издигат собствен претендент за ръководител на Европейската комисия.

Франция и някои други страни обаче са срещу немския реакционер Манфред Вебер, представител на Европейската национална партия, която получи най-вече гласове на изборите за Европейски парламент. Нито Вебер, нито левият му противник, холандецът Франс Тимерманс, нито датската либералка Маргрете Вестагер, имат болшинство в Европейския съвет.

Освен това, политическото накъсване на Европейския парламент след изборите затруднява договарянията за реализиране на болшинство, което да поддържа даден претендент на ръководител на Европейската комисия.

" Нещата станаха по-сложни и би трябвало да продължим да работим за решение ", сподели Меркел, която се надява да се реализира компромис на срещата на върха на Европейски Съюз на 30 юни.

" Не всеки в Европейския съвет поддържа процеса на " шпиценкандидата " и защото ценим високо френско-германските връзки би трябвало да приемем, че френският президент (Еманюел Макрон) има друго мнение за този развой от мен ", съобщи немската канцлерка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР